Deze pagina is niet beschikbaar in het Engels. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

Met je kinderen

Archeologiedagen

Gezinsdag voor junior archeologen

Het museum en de Conciërgerie (het vernieuwde educatieve atelier) zetten tijdens archeologiedagen hun deuren wagenwijd open voor gezinnen met jonge kinderen. (Groot)ouders en junior archeologen in spe kunnen er samen ontdekken wat archeologie inhoudt door deel te nemen aan verschillende activiteiten in een doorschuifsysteem. Luister naar een spannend voorleesverhaal, bewonder de tentoongestelde archeologische vondsten, leef jullie uit door samen op te graven, probeer een kruisboog uit op enkele illustere doelwitten uit de Turnhoutse geschiedenis, ga creatief aan de slag met dierenbotten en neem jullie tekenwerk mee naar huis. Een leuke actieve namiddag op maat van kinderen tussen 4 en 8 jaar.

We voorzien een vieruurtje voor wie zich inschrijft voor 13 mei via nelle.debeuckeleer@turnhout.be.

Wie zich niet op voorhand heeft aangemeld stuurt tem 25 mei een berichtje naar 0486/05 12 05 om te informeren of er nog plaats is (max. 60 personen).

Praktisch:

  • Zaterdag 25 mei
  • Taxandriamuseum, Begijnenstraat 28, 2300 Turnhout
  • Gewone toegangstarief museum (kinderen gratis)
  • Openingsuren: 14 uur tot 17 uur

Kinderspel/Kinderarbeid

Hoe voelt het om kind te zijn in de 19e eeuw? Ontmoet de zus van Senne in een aantal kamers van het museum en voer opdrachten uit om een cent te verdienen. Draai aan het spinnenwiel, loop op klompen en word een kei in bikkelen.

Praktisch:

 

Ontdek 'Radio Taxandria (ook in VGT)

Een kantwerkster, een torenwachter en een archeoloog. Welke rol speelden zij in de geschiedenis van Turnhout en de Antwerpse Kempen? Via luisterverhalen of filmpjes in Vlaamse Gebarentaal nemen zij en veel andere personages je mee in hun verhaal. Na of tijdens je bezoek aan de verschillende kamers van het museum kunnen creatievelingen terecht in 'De Herberg' voor een knutselactiviteit, avonturiers trainen dan weer hun kruisboog-skills in de kelder.

De luisterverhalen vind je aan de telefoons in de museumkamers, voor de filmpjes in Vlaamse Gebarentaal vraag je meer info en/of een tablet aan de balie.


Herberg Taxandria

Jonge bezoekers hebben een eigen plek in het Taxandriamuseum. In 'Herberg Taxandria' kunnen ze tekenen, knutselen en zich verkleden!

© Hans Van Geel

Kruisboogschieten in het museum/in de tuin

Schieten in een museum, kan dat? In de kelder van het 16de-eeuwse Huis metten Thoren wel! Wees gerust, we gebruiken geen pijlen, maar kurkenstoppen. In de Jachtkamer zie je de kruisbogen nog aan de muur hangen. Al van in de middeleeuwen waren de heide- en bosgebieden in de Kempen een waar jachtparadijs voor de hertogen van Brabant. Test zelf een miniversie van een kruisboog uit!Educatieve zoektocht

Kinderen van 10 tot 12 jaar kunnen de geschiedenis van onze stad en streek leren kennen via een zoektocht. De opdrachten zijn gevarieerd, interactief en gebaseerd op de verschillende personages van 'Hotel Taxandria'.  De tocht kan individueel of in groepjes gedaan worden. De bijhorende brochure bevat  bovendien leuke weetjes.

Prijs: 1 euro per zoektocht

De zoektocht kwam tot stand dankzij Lions Club Turnhout en de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring TaxandriaIdeeweb zorgde samen met Creamus voor de uitvoering.

Museumactiviteiten voor thuis

Binnen vier vaste rubrieken kan je thuis aan de slag met leuke museumworkshops, zoekopdrachtjes en weetjes. Laat je uitdagen door onze musea, of lees meer over bijzondere objecten uit de collectie! 

Klik hier voor meer info!