Radio Taxandria

Het Taxandriamuseum brengt de geschiedenis en de cultuur van Turnhout en de Antwerpse Kempen in beeld. De vaste opstelling werd gedoopt tot ‘Hotel Taxandria’. Het zestiende-eeuwse museumgebouw, het fraaie 'Huis metten Thoren', werd vroeger bewoond door vooraanstaande families en fungeerde vaak als gastenverblijf voor koningen en edellieden.

Als bezoeker kun je de voorname gasten aan het woord horen dankzij de luistertelefoons van 'Radio Taxandria', te vinden in de verschillende museumkamers. Vanaf nu is 'Radio Taxandria' er ook in een visuele versie, waarin onder andere de kantwerkster en de archeoloog je in Vlaamse Gebarentaal meenemen doorheen de geschiedenis van de streek. Ze vertellen je maar al te graag welke rol zij speelden!

Radio Taxandria in Vlaamse Gebarentaal

Een kantwerkster, een torenwachter, een archeoloog,.. Welke rol speelden zij in de geschiedenis van Turnhout en de Antwerpse Kempen? In Vlaamse Gebarentaal nemen zij en de andere personages je mee in hun verhaal.

Hoe bezoek je het museum?

Op negen plaatsen in het museum zie je een QR-code, op de luistertelefoons in de zalen. Elke code leidt naar een filmpje. In het museum krijg je een brochure waarin een map staat zodat je alle telefoons gemakkelijk kan terugvinden in het museum.

De QR-codes scannen en de filmpjes bekijken doe je via de Erfgoedapp. Deze kun je op voorhand op je GSM installeren, of je kunt een tablet van het museum (gratis) ontlenen.

Praktische info

Aan deze tour in Vlaamse Gebarentaal werkten Doof Vlaanderen en Piramime vzw mee. Dat was mogelijk dankzij de steun en hulp van De Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring Taxandria, Lions Club Turnhout en De Vlaamse Overheid.