Tentoonstellingen

BINNENKORT

Manen en laarzen. Bijzondere verschijningen tijdens Turnhoutse veldslagen - Koen Broucke

20 oktober 2017 - 31 januari 2018

Manen en LaarzenDeze tentoonstelling is een samenwerking tussen de Warande en het Taxandriamuseum.
Historicus en kunstenaar Koen Broucke (1965) gaat in dialoog met de collectie van het museum. ‘Manen en laarzen’ is het resultaat van onderzoek naar de beeldvorming en de herdenkingen van de veldslag van Tielenheide (1597) en vooral de Slag van Turnhout (1789).

Met zijn tekeningen, schilderijen en performances heeft Broucke een kenmerkende eigen stijl ontwikkeld. Brouckes artistieke praktijk maakt historische of onbereikbare plekken opnieuw voelbaar. In die praktijk lopen beeld, tekst en muziek in elkaar over. Broucke werkt aan zelfgeschreven scenario’s waarin historische figuren en fictieve personages tot leven worden gebracht. Werkelijkheid en verbeelding, historische feiten en fantasie vermengen zich in een prikkelend geheel.

Koen Broucke - foto: Koen BroosVoor deze tentoonstelling wandelde Broucke over de oude slagvelden en vertoefde hij dagenlang in bibliotheken en archieven. Hij stelde vast dat er een merkwaardige tegenstelling bestaat in de beeldvorming tussen enerzijds hemelse interventies zoals een maanleger, ballon- en hemelvaarten of spirituele tussenkomsten en anderzijds de bittere realiteit van het slagveld. Het zijn dezelfde manipulatieve krachten die schuilgaan achter de beeldvorming en verslaggeving van de conflicten van vandaag: het afstandelijke standpunt van het internet, de computer, drones, luchtgevechten en bombardementen versus de slachtoffers, folteringen, executies, het lijden en de werkelijkheid aan de grond.

De tentoonstelling bevat bijdragen van hedendaagse kunstenaars als Benoit De Freine, Dirk Zoete, Koenraad Tinel.

Bezoekersgids

Een bezoekersgids is beschikbaar en in het museum  te koop voor 5 euro. Het boekje bevat de beelden, teksten en verhalen die Koen Broucke verzamelde naar aanleiding van zijn onderzoek van de slagvelden van Turnhout en Tielenheide (bij Turnhout).

Educatie

Voor middelbare scholen is een opdrachtenboekje beschikbaar waarmee leerlingen aan de slag kunnen tijdens een bezoek aan de tentoonstelling. Niet zozeer de schoonheid, maar de boodschap en het leren kijken naar kunst staan hierbij centraal.
In samenwerking met de Vrije Technische Scholen Turnhout wordt een educatief traject uitgestippeld rond de manipulatie van historische beelden. Begin 2018 krijgt het resultaat van dit jongerenproject een plaats in cultuurhuis de Warande.

Rondleidingen

Naar aanleiding van de Nacht van het Kempens Erfgoed op vrijdag 20 oktober 2017 leidt Koen Broucke het publiek persoonlijk rond door de expo, om 19.30 uur en om 21.30 uur. Deelname is gratis. De tentoonstelling is die avond ook vrij te bezoeken.
Groepen die een rondleiding wensen, kunnen reserveren via gidsen@turnhout.be of 014 44 33 55.

Herdenking Slag van Turnhout

Slag van TurnhoutOp zaterdag 21 oktober 2017 herdenkt Turnhout de historische 'Slag van Turnhout 1789' om 14 uur op de Grote Markt, bij het beeldje van de Patriot. Aansluitend zijn er om 14.30 uur historische lezingen en een kooroptreden in het Kasteel/gerechtshof. Iedereen is welkom, maar inschrijven vooraf is verplicht. Meer inlichtingen vind je hier.

Symposium

Op 27 januari 2018 vindt een symposium plaats dat dieper ingaat op de onderliggende inhoud van de tentoonstelling 'Manen en Laarzen'. Net zoals in het verleden worden wij ook nu nog dagelijks blootgesteld aan conflictgerelateerde beelden die doelbewust gemanipuleerd worden. De sprekers zullen  bekendgemaakt worden op deze pagina en op www.warande.be. Tijdens het symposium wordt het werk ‘Bataille de Turnhout pour piano’ van César Lust uitgevoerd door Adriaan Jacobs

Meer info: www.koenbroucke.be

Bekijk de trailer van 'Manen en Laarzen', gemaakt door Jess De Gruyter.

Persoverzicht

100 % Expo publiceerde een uitgebreid artikel over de tentoonstelling. Je leest het hier
Ook Cultuurkrant Suiker besteedde aandacht aan de expo in de oktober-editie.