Tentoonstellingen

Ontdek hier meer over de vaste opstelling 'Hotel Taxandria'.

50 jaar Turnhoutse Reuzenclub

Een levende traditie

In 1975 krijgt de 'Kempische Reuzenclub' een opvolger. De nieuwe reuzenvereniging wordt officieel de 'Turnhoutse Reuzenclub vzw' gedoopt in 1979, één jaar nadat de twintig bestaande dorpsreuzen het gezelschap krijgen van twaalf nieuwe, iconische Kaartreuzen.

De reuzen zijn populair in Turnhout en trekken regelmatig naar andere steden om deel te nemen aan stoeten en optochten. De club draagt hiermee bij aan het behoud van een eeuwenoude traditie die in 2015 erkend is als Immaterieel Cultureel Erfgoed. Al sinds de twaalfde eeuw stappen grote religieuze, mythologische of lokale figuren mee in processies.

Als een echte familie kennen de reuzen geboortes, huwelijken en zelfs adopties. In 2015 worden enkele oudere reuzen teruggevonden en geadopteerd. Vandaag behoort de Turnhoutse reuzenfamilie tot de grootste van Europa.

In 2025, precies vijftig jaar na de heroprichting van de club, is het opnieuw feest. Op 5 juli, tijdens het stadsfestival 'Stadstoeren', geven de dorpsreuzen Mietje Botermelk en Pietje Facteur elkaar het jawoord. Je bent van harte welkom op dit huwelijk.

Tot dan zijn de verloofden te bewonderen in het Taxandriamuseum.

Praktisch:

  • Van 29 april 2025 tot 6 juli 2025 in het Taxandriamuseum
  • Te bezoeken tijdens de openingsuren
  • Meer info over 'Lang & Gelukkig', het handwerkproject in aanloop naar de stoet en het huwelijk.

Kant Ontrafeld

Nieuwe opstelling op de zolder van het museum

Kant is fijn, luxueus, delicaat en traditioneel. Kant is prachtig.

Achter deze schoonheid schuilen verhalen die niet altijd even mooi zijn. De gloednieuwe museumopstelling 'Kant Ontrafeld' neemt je mee naar de fascinerende wereld van de Turnhoutse kantproductie. Een wereld van kantwerksters, tekenaars, priksters, lassters, kantoorhouders, kanthandelaars … én (rijke) klanten. Een ambacht dat vanuit Turnhout internationale faam verwierf en generaties lang werd doorgegeven.

Stap in de voetsporen van Josephina Marsboom, een jonge kantwerkster die in het begin van de 20ste eeuw, net als honderden andere meisjes, lange dagen over haar kantkussen gebogen zat in een kantschool. In 1911 werkten in de Turnhoutse regio ongeveer vijfduizend kantwerksters, meestal van thuis uit en slecht betaald.
Hoe bepaalden de kantbazen welke stukken de hoogste kwaliteit hadden? Bestaat er zoiets als Turnhoutse kant? Waarom waren - naast spelden en garen - ook snuiftabak, aluin en jenever vaste benodigdheden van de kantwerksters?

Van een oogverblindende jurk tot kant als symbool van maatschappelijk verzet: deze gloednieuwe vaste tentoonstelling belicht zowel de kantproductie als de sociale geschiedenis erachter. Bewonder unieke historische stukken uit de uitmuntende collectie van het Taxandriamuseum en laat je inspireren door het vakmanschap van toen én nu.

‘Kant Ontrafeld’ is het resultaat van een uitgebreid wetenschappelijk onderzoek waaraan zowel experten als ervaren kantwerksters participeerden.

 

Terugblik

De voorbije periode sierden deze tentoonstellingen het Taxandriamuseum:

Van een andere kant - 50 jaar kantacademie - 29 april tot 5 november 2023 
 

Jozef Schellekens, kunstenaar en architect - oktober 2022 tot april 2023

Passage - Kempense Kunst nu (2021-2022)

Twee eeuwen valkerij - Fototentoonstelling (2021)

AANwinsten UITgestald - 20 jaar verzamelwoede (2020 - 2021)

De Kempen in de nevel - Fototentoonstelling (2020-2021)

Handwerk Bandwerk - Neuzen in een Kempense kleerkast (2018-2019)

Manen en laarzen - Bijzondere verschijningen tijdens Turnhoutse veldslagen (2017 -2018)