Tentoonstellingen

BINNENKORT

Manen en laarzen. Bijzondere verschijningen tijdens Turnhoutse veldslagen - Koen Broucke

20 oktober 2017 - 31 januari 2018

Manen en LaarzenDeze tentoonstelling is een samenwerking tussen de Warande en het Taxandriamuseum.
Historicus en kunstenaar Koen Broucke (1965) gaat in dialoog met de collectie
van het museum. ‘Manen en laarzen’ is het resultaat van onderzoek naar de beeldvorming en de herdenkingen van de veldslag van Tielenheide (1597) en vooral de Slag van Turnhout (1789).

Met zijn tekeningen, schilderijen en performances heeft Broucke een kenmerkende eigen stijl ontwikkeld. Brouckes artistieke praktijk maakt historische of onbereikbare plekken opnieuw voelbaar.
In die praktijk lopen beeld, tekst en muziek in elkaar over. Broucke werkt aan zelfgeschreven scenario’s waarin historische figuren en fictieve personages tot leven worden gebracht. Werkelijkheid en verbeelding, historische feiten en fantasie vermengen zich in een prikkelend geheel.

Voor deze tentoonstelling wandelde Broucke over de oude slagvelden en vertoefde hij dagenlang in bibliotheken en archieven. Hij stelde vast dat er een merkwaardige tegenstelling bestaat in de beeldvorming tussen hemelse interventies zoals een maanleger, ballon- en hemelvaarten, spirituele tussenkomsten en de bittere realiteit van het slagveld. Het zijn dezelfde manipulatieve krachten die schuil gaan achter de beeldvorming en verslaggeving van de conflicten van vandaag: het afstandelijke standpunt van het internet, de computer, drones, luchtgevechten, bombardementen, versus de slachtoffers, folteringen, executies, het lijden en de werkelijkheid aan de grond.

Een publieksgids zal beschikbaar zijn.

Rondleidingen

Naar aanleiding van de Nacht van het Kempens Erfgoed op vrijdag 20 oktober 2017 zal Koen Broucke het publiek persoonlijk rondleiden door de expo, om 19.30 uur en om 21.30 uur. De tentoonstelling is die avond ook vrij te bezoeken.