Tentoonstellingen

Serene schoonheid 
Het begijnhof van Turnhout door de lens van fotografen

Vanaf 23 maart 2018 

In thematische reeksen toont het Taxandriamuseum de komende jaren een selectie van foto’s die gemaakt zijn door studenten fotografie (HORITO), onder leiding van Rob Koop. 

De eerste tentoonstelling is voorbehouden voor het begijnhof. In 2018 viert de site de titel '20 jaar UNESCO-Werelderfgoed'.  Dit jubileum valt bovendien samen met de afronding van de werken op het hof. Een nieuwe bestrating en een gedeeltelijk heringerichte site geven de eeuwenoude plek binnenkort nieuwe glorie. 

‘Breng de binnenkant naar buiten, toon wat achter de muren te zien is’. Dat is de opdracht die Rob Koop zijn cursisten meegaf op het begijnhof. Behalve het hof zelf bezochten zij plaatsen waar een gewone bezoeker nauwelijks komt: woningen, bedrijfspanden, de unieke bibliotheek Corpus Christianorum. De opnames tonen naast het landschap ook kunstige details, en geven een onbekende en vooral onverwachte kijk op het Begijnhof.

Een deel van deze foto’s is te bewonderen in de expo ‘Serene schoonheid’ in het Taxandriamuseum. Het Begijnhofmuseum toont extra foto’s digitaal in een slideshow.

Fotografen: Aernouts Lief, Aerts Maria, Bastiaensen Jhonny, Bussens Bert, Calders Frans, Dierckx Marjan, Druyts Lucas, Druyts Marianne, Geudens Godelieve, Goossens Fred, Jacobs Guy, Koop Annemie, Lardenoit Anita, Leys Jozef, Leysen Paula, Lugghe Luc, Mertens Vicky, Paulussen Lies, Sauvillers Jef, Schrauwen Lydia, Seuntiens Lucienne, Stoops Marleen, Van Baelen Emiel, Van Der Avort Peter, Van Der Veken Ludo, Van Dongen Adriana, Van Gauwbergen Ann, Van Uffel Marleen, Verbist Cyriel.

Terugblik

Manen en laarzen. Bijzondere verschijningen tijdens Turnhoutse veldslagen - Koen Broucke

20 oktober 2017 tot 28 februari 2018

Kunstenaar en historicus Koen Broucke (1965) ging met 'Manen en Laarzen' in dialoog met de collectie van het Taxandriamuseum. De tentoonstelling was het resultaat van onderzoek naar de beeldvorming en de herdenkingen van de veldslag van Tielenheide (1597) en de Slag van Turnhout (1789).

Schilderij Koen Broucke Lille

Met zijn tekeningen, schilderijen en performances heeft Broucke een kenmerkende eigen stijl ontwikkeld. Brouckes artistieke praktijk maakt historische of onbereikbare plekken opnieuw voelbaar. In die praktijk lopen beeld, tekst en muziek in elkaar over. Broucke werkt aan zelfgeschreven scenario’s waarin historische figuren en fictieve personages tot leven worden gebracht. Werkelijkheid en verbeelding, historische feiten en fantasie vermengen zich in een prikkelend geheel.

Koen Broucke door Koen BroosVoor deze tentoonstelling wandelde Broucke over de oude slagvelden en vertoefde hij dagenlang in bibliotheken en archieven. Hij stelde vast dat er een merkwaardige tegenstelling bestaat in de beeldvorming tussen enerzijds hemelse interventies zoals een maanleger, ballon- en hemelvaarten of spirituele tussenkomsten en anderzijds de bittere realiteit van het slagveld. Het zijn dezelfde manipulatieve krachten die schuilgaan achter de beeldvorming en verslaggeving van de conflicten van vandaag: het afstandelijke standpunt van het internet, de computer, drones, luchtgevechten en bombardementen versus de slachtoffers, folteringen, executies, het lijden en de werkelijkheid aan de grond.
Broucke legt eveneens een link tussen de sneakers van de hedendaagse IS-strijders en de legerlaarzen van soldaten van weleer.

De tentoonstelling was een samenwerking tussen de Warande en het Taxandriauseum. Ze bevatte eveneens bijdragen van hedendaagse kunstenaars als Benoit De Freine, Dirk Zoete, Koenraad Tinel.

Meer info: www.koenbroucke.be

Bekijk de trailer van 'Manen en Laarzen', gemaakt door Jess De Gruyter.


Persoverzicht

 • 100 % Expo publiceerde een uitgebreid artikel over de tentoonstelling. Je leest het hier
 • Ook Cultuurkrant Suiker besteedde aandacht aan de expo in de oktober-editie.
 • Rondom wees op de betekenis van de kleine, dagdagelijkse voorwerpen.
 • Gazet Van Antwerpen maakte de lezers nieuwsgierig met het zogenaamde massagraf op Tielenheide.
 • In de reportage van RTV kwam de link met hedendaagse feiten goed tot uiting.
 • Op 8 november 2017 was Koen Broucke te gast bij Pompidou op Radio Klara (vanaf minuut 21).
 • Ook bij Interne Keuken op Radio 1 deed Koen Broucke zijn verhaal over 'Manen en Laarzen' (18 november 2017).
 • The Art Couch Belgium bericht online over de expo.
 • Geert Van der Speeten had een uitgebreid interview met kunstenaar Koen Broucke en schreef daarover in De Standaard (27 november 2017).
 • De expo komt eveneens aan bod tijdens het programma Touché op Radio 1, wanneer Friedl' Lesage auteur Koen Peeters aan de tand voelt (3 december 2017).
 • Jan Braet bezocht de tentoonstelling en geeft zijn mening in Knack (14 februari 2018).