Tentoonstellingen

Handwerk Bandwerk

Tentoonstelling van 16 november 2018 tot 22 december 2019

Elke dag bepalen we welke kleren we zullen aantrekken. De kledingkeuzes die we maken en die onze voorouders maakten, worden bepaald door onze positie in de maatschappij, onze bezigheden voor die dag, financiële middelen en persoonlijke keuzes. Mede hierdoor is kleding een interessant verzamelgebied voor musea. Want elk kledingstuk, hoe onbeduidend ook, kan veel verhalen vertellen. De expo 'Handwerk Bandwerk' biedt nooit eerder getoonde collectiestukken van het museum Tempelhof in Beerse en het Taxandriamuseum in Turnhout.

De tijdelijke sluiting van het museum Tempelhof vormt de aanleiding voor deze expo. De indeling van de zalen in het Taxandriamuseum levert de thema’s. Hoewel er normaal weinig textiel te zien is, wordt nu bij elke zaal een textiel- en kostuuminterpretatie gegeven.

De wereld van de valkeniers leidt naar kleding van boswachters en jagers; de ontwikkeling van de Kempen naar streekdracht, en de centrale rol die Turnhout speelde voor de aankoop van kleding. Vanaf de 19de eeuw kon men er terecht voor allerlei kleding en accessoires. Prentkaarten, foto's en advertenties geven een blik op kledingwinkels uit lang vervolgen tijden.

Handwerk Bandwerk - mutsen

Scholen in Beerse en Turnhout leerden meisjes de nodige vakkennis om zelf kleding te maken of te herstellen. Merklappen en schorten - waaronder enkele van het Heilig Graf in Turnhout - vormen in de expo de overgang naar kinderkleding. Niet alleen doopkleding en feestkleding, maar ook alledaagse voorwerpen als luiers en doeken waarin baby’s gewikkeld werden, komen aan bod.

Een bijzondere zaal in het Taxandriamuseum is het kunstkabinet. Hier wordt een aantal kunstwerken vervangen worden door textiele curiosa, zoals kinderkazuifels waarin kinderen zich konden verkleden en zo kennis maakten met de rooms-katholieke eredienst.  Souvenirs meegebracht van verre reizen krijgen eveneens een plaats in het kunstkabinet. Indrukwekkend zijn de creaties van een Brussels modehuis die rond 1900 door de echtgenote van een textielfabrikant in Turnhout gedragen werden.

Turnhoutse kant komt vooral aan bod met stukken uit de periode na de Tweede Wereldoorlog, toen nog veel kantwerksters uit Turnhout en omgeving voor eigen plezier en voor familie of kennissen werkten.

'Handwerk Bandwerk' is samengesteld door Frieda Sorber van het Modemuseum in Antwerpen. De scenografie gebeurde door Atelier 20+03.

 

Terugblik

Manen en laarzen. Bijzondere verschijningen tijdens Turnhoutse veldslagen - Koen Broucke

20 oktober 2017 tot 28 februari 2018

Kunstenaar en historicus Koen Broucke (1965) ging met 'Manen en Laarzen' in dialoog met de collectie van het Taxandriamuseum. De tentoonstelling was het resultaat van onderzoek naar de beeldvorming en de herdenkingen van de veldslag van Tielenheide (1597) en de Slag van Turnhout (1789).

Schilderij Koen Broucke Lille

Met zijn tekeningen, schilderijen en performances heeft Broucke een kenmerkende eigen stijl ontwikkeld. Brouckes artistieke praktijk maakt historische of onbereikbare plekken opnieuw voelbaar. In die praktijk lopen beeld, tekst en muziek in elkaar over. Broucke werkt aan zelfgeschreven scenario’s waarin historische figuren en fictieve personages tot leven worden gebracht. Werkelijkheid en verbeelding, historische feiten en fantasie vermengen zich in een prikkelend geheel.

Koen Broucke door Koen BroosVoor deze tentoonstelling wandelde Broucke over de oude slagvelden en vertoefde hij dagenlang in bibliotheken en archieven. Hij stelde vast dat er een merkwaardige tegenstelling bestaat in de beeldvorming tussen enerzijds hemelse interventies zoals een maanleger, ballon- en hemelvaarten of spirituele tussenkomsten en anderzijds de bittere realiteit van het slagveld. Het zijn dezelfde manipulatieve krachten die schuilgaan achter de beeldvorming en verslaggeving van de conflicten van vandaag: het afstandelijke standpunt van het internet, de computer, drones, luchtgevechten en bombardementen versus de slachtoffers, folteringen, executies, het lijden en de werkelijkheid aan de grond.
Broucke legt eveneens een link tussen de sneakers van de hedendaagse IS-strijders en de legerlaarzen van soldaten van weleer.

De tentoonstelling was een samenwerking tussen de Warande en het Taxandriauseum. Ze bevatte eveneens bijdragen van hedendaagse kunstenaars als Benoit De Freine, Dirk Zoete, Koenraad Tinel.

Meer info: www.koenbroucke.be

Bekijk de trailer van 'Manen en Laarzen', gemaakt door Jess De Gruyter.


Persoverzicht

 • 100 % Expo publiceerde een uitgebreid artikel over de tentoonstelling. Je leest het hier
 • Ook Cultuurkrant Suiker besteedde aandacht aan de expo in de oktober-editie.
 • Rondom wees op de betekenis van de kleine, dagdagelijkse voorwerpen.
 • Gazet Van Antwerpen maakte de lezers nieuwsgierig met het zogenaamde massagraf op Tielenheide.
 • In de reportage van RTV kwam de link met hedendaagse feiten goed tot uiting.
 • Op 8 november 2017 was Koen Broucke te gast bij Pompidou op Radio Klara (vanaf minuut 21).
 • Ook bij Interne Keuken op Radio 1 deed Koen Broucke zijn verhaal over 'Manen en Laarzen' (18 november 2017).
 • The Art Couch Belgium bericht online over de expo.
 • Geert Van der Speeten had een uitgebreid interview met kunstenaar Koen Broucke en schreef daarover in De Standaard (27 november 2017).
 • De expo komt eveneens aan bod tijdens het programma Touché op Radio 1, wanneer Friedl' Lesage auteur Koen Peeters aan de tand voelt (3 december 2017).
 • Jan Braet bezocht de tentoonstelling en geeft zijn mening in Knack (14 februari 2018).