Tentoonstellingen

De Kempen in de nevel

17 december 2019 tot 1 juni 2020.

In thematische reeksen toont het Taxandriamuseum een selectie van foto’s die gemaakt zijn door het 'Collectief Rob Koop', een groep enthousiaste fotografen uit Turnhout en omgeving onder leiding van docent Rob Koop.

Al bijna tien jaar bezoeken Rob Koop en zijn studenten de Turnhoutse musea om de architectuur van de museumgebouwen of bijzondere interieurelementen vast te leggen met hun lenzen. Voor 'De Kempen in de nevel' gingen ze echter naar buiten om typische Kempense landschappen in mistige nevel te vinden. 

De Kempen in de nevel

Deze fotografen verleenden hun medewerking: Lief Aernouts, Mick Aerts, Bert Bussens, Frans Calders, Annemie Koop, Jef Leys, Lies Paulussen, Jef Sauvillers, Bie Siegers, Marleen Stoops, Lu Vanderveken, Nan Vandongen, Cyriel Verbist, Sandy Anthonis, Lief Geudens, Rita Lardenoit, Paula Leysen, Luc Lugghe, Lut Mertens, Lydia Schrauwen, Bie Siegers, Emiel Van Baelen, Peter Van der Avort, Herman Van Deun, Ann Van Gaubergen, Marleen Van Uffel.

Een voorsmaakje!

 

Terugblik

Handwerk Bandwerk

Tentoonstelling van 16 november 2018 tot 22 december 2019

Elke dag bepalen we welke kleren we zullen aantrekken. De kledingkeuzes die we maken en die onze voorouders maakten, worden bepaald door onze positie in de maatschappij, onze bezigheden voor die dag, financiële middelen en persoonlijke keuzes. Mede hierdoor is kleding een interessant verzamelgebied voor musea. Want elk kledingstuk, hoe onbeduidend ook, kan veel verhalen vertellen. De expo 'Handwerk Bandwerk' bood nooit eerder getoonde collectiestukken van het museum Tempelhof in Beerse en het Taxandriamuseum in Turnhout.

De tijdelijke sluiting van het museum Tempelhof vormde de aanleiding voor deze expo. De indeling van de zalen in het Taxandriamuseum leverde de thema’s. Hoewel er normaal weinig textiel te zien is, werd nu bij elke zaal een textiel- en kostuuminterpretatie gegeven.

De wereld van de valkeniers leidt naar kleding van boswachters en jagers; de ontwikkeling van de Kempen naar streekdracht, en de centrale rol die Turnhout speelde voor de aankoop van kleding. Vanaf de 19de eeuw kon men er terecht voor allerlei kleding en accessoires. Prentkaarten, foto's en advertenties geven een blik op kledingwinkels uit lang vervolgen tijden.

Handwerk Bandwerk - mutsen

Scholen in Beerse en Turnhout leerden meisjes de nodige vakkennis om zelf kleding te maken of te herstellen. Merklappen en schorten - waaronder enkele van het Heilig Graf in Turnhout - vormden in de expo de overgang naar kinderkleding. Niet alleen doopkleding en feestkleding, maar ook alledaagse voorwerpen als luiers en doeken waarin baby’s gewikkeld werden, kwamen aan bod.

Een bijzondere zaal in het Taxandriamuseum was het kunstkabinet. Hier werd een aantal kunstwerken vervangen worden door textiele curiosa, zoals kinderkazuifels waarin kinderen zich konden verkleden en zo kennis maakten met de rooms-katholieke eredienst.  Souvenirs meegebracht van verre reizen kregen eveneens een plaats in het kunstkabinet. Indrukwekkend zijn de creaties van een Brussels modehuis die rond 1900 door de echtgenote van een textielfabrikant in Turnhout gedragen werden.

Turnhoutse kant kwam vooral aan bod met stukken uit de periode na de Tweede Wereldoorlog, toen nog veel kantwerksters uit Turnhout en omgeving voor eigen plezier en voor familie of kennissen werkten.

'Handwerk Bandwerk' werd samengesteld door Frieda Sorber van het Modemuseum in Antwerpen. De scenografie gebeurde door Atelier 20+03.

Manen en laarzen. Bijzondere verschijningen tijdens Turnhoutse veldslagen - Koen Broucke

20 oktober 2017 tot 28 februari 2018

Kunstenaar en historicus Koen Broucke (1965) ging met 'Manen en Laarzen' in dialoog met de collectie van het Taxandriamuseum. De tentoonstelling was het resultaat van onderzoek naar de beeldvorming en de herdenkingen van de veldslag van Tielenheide (1597) en de Slag van Turnhout (1789).

Schilderij Koen Broucke Lille

Met zijn tekeningen, schilderijen en performances heeft Broucke een kenmerkende eigen stijl ontwikkeld. Brouckes artistieke praktijk maakt historische of onbereikbare plekken opnieuw voelbaar. In die praktijk lopen beeld, tekst en muziek in elkaar over. Broucke werkt aan zelfgeschreven scenario’s waarin historische figuren en fictieve personages tot leven worden gebracht. Werkelijkheid en verbeelding, historische feiten en fantasie vermengen zich in een prikkelend geheel.

Koen Broucke door Koen BroosVoor deze tentoonstelling wandelde Broucke over de oude slagvelden en vertoefde hij dagenlang in bibliotheken en archieven. Hij stelde vast dat er een merkwaardige tegenstelling bestaat in de beeldvorming tussen enerzijds hemelse interventies zoals een maanleger, ballon- en hemelvaarten of spirituele tussenkomsten en anderzijds de bittere realiteit van het slagveld. Het zijn dezelfde manipulatieve krachten die schuilgaan achter de beeldvorming en verslaggeving van de conflicten van vandaag: het afstandelijke standpunt van het internet, de computer, drones, luchtgevechten en bombardementen versus de slachtoffers, folteringen, executies, het lijden en de werkelijkheid aan de grond.
Broucke legt eveneens een link tussen de sneakers van de hedendaagse IS-strijders en de legerlaarzen van soldaten van weleer.

De tentoonstelling was een samenwerking tussen de Warande en het Taxandriauseum. Ze bevatte eveneens bijdragen van hedendaagse kunstenaars als Benoit De Freine, Dirk Zoete, Koenraad Tinel.

Meer info: www.koenbroucke.be

Bekijk de trailer van 'Manen en Laarzen', gemaakt door Jess De Gruyter.