Met je kinderen

Zomer in het museum

Deze zomervakantie valt er weer heel wat te beleven in het museum. Geniet van gratis rondleidingen, een kunstatelier met je gezin, de picknick in de museumtuin, het spiksplinternieuwe STADSLAB of de schattenjacht van Vlieg!

Ontdek hier het volledige aanbod.

STADSLAB 2022 

Maandag 4 juli tot en met vrijdag 8 juli, van 9 tot 16.30 uur 

Creatief meesterbrein? Actieve speelvogel? Stoere dierenliefhebber? Dan kan je dit écht niet missen. Ontwerp je eigen vlag, ontmoet valkeniers en leer boogschieten. Neem een exclusieve kijk achter de schermen bij de bib en in de Warande en waag je hoog in de toren van de beiaardier. Als een echte natuurspeurneus neem je de eetbare stadsnatuur en de kleine waterbeestjes onder de loep. 

Leef je uit met tijdelijke tattoos of tijdens een groot stadsspel. In het spiksplinternieuwe STADSLAB neem je het over van de Turnhoutse burgemeester wanneer hij op vakantie is. Verwacht je aan een week vol straffe opdrachten en verrassende ontdekkingen. 

Praktisch

  • max. 20 deelnemers per leeftijdsgroep 
  • Wie 2015 – 2013 en 2012 – 2010 
  • Waar Speelkaartenmuseum, Druivenstraat 18 
  • Prijs 45 euro/ 9 euro UiTPAS kansentarief 
  • Schrijf je hier in

Extra: Een lunchpakket met drankjes en tussendoortjes meebrengen. Een stad binnenstebuiten keren doe je uiteraard met goede wandelschoenen.  

Voor- en naopvang mogelijk van 8.30 tot 9 uur en van 16.30 tot 17.15 uur. 

Samen met Bibliotheek Turnhout, Jeugddienst Turnhout, Sportdienst Turnhout, Natuurpunt Museum, Cultuurhuis de Warande, Taxandriamuseum en Begijnhofmuseum.

Picknick op dinsdag

Elke dinsdag van augustus, van 12 tot 15 uur.

Picknicken in de gezellige, maar verborgen achtertuin van het Taxandriamuseum is het hele jaar door mogelijk tijdens de openingsuren. Elke dinsdag van augustus voorziet het museum extra animatie om het verorberen van je zelf meegebrachte picknick zo aangenaam mogelijk te laten verlopen.

Ontdek hier het volledige programma. 

Gezinsworkshop 'Passage'

Kunstatelier

Na een inspirerende ‘Passage’ doorheen de tentoonstelling kunnen gezinnen zelf aan de slag, begeleid door een ervaren kunstenaar. Het eindresultaat van deze creatieve namiddag verdient thuis wellicht een ereplaatsje.

  • Wanneer? elke dinsdag van augustus van 14 uur tot 16 uur (behalve 30/8)
  • Prijs: 10 euro per persoon + toegangsgeld
  • Schrijf je hier in

Op schattenjacht met Vlieg in het Taxandriamuseum

Deze zomer vertelt Vlieg geurende verhalen in het geschiedkundig Taxandriamuseum. Maar gelukkig hoef je ze niet allemaal te ruiken! In het begin van de vorige eeuw geloofden kantwerksters bijvoorbeeld dat een slecht ruikende adem nadelig was voor het zuiver houden van de kant. Als remedie dronken ze voordien steeds een slok jenever. Omdat kinderarbeid gangbaar was, moesten ook de kinderen dat doen. Stel je voor!

Met een tablet in de hand volg je het spoor van allerlei geurtjes en weetjes op zoek naar de schatkist van Vlieg. We beloven dat die wél lekker ruikt!

Kinderen hebben een eigen kamer in het museum waar ze mogen knutselen, kleuren of zich verkleden in een historische figuur. Na je bezoek is de gezellige achtertuin een heerlijke plek om te verpozen.

Vlieg door Turnhout

Hopelijk is je reukorgaan degelijk in vorm deze zomer, want Vlieg verstopte maar liefst zes schatkisten in de stad. Haal je stempelkaart in één van de locaties en onderneem alle zoektochten. Na het vinden van de schatkist krijg je per locatie een stempel. Bij 2, 4 of 6 stempels kun je de kaart inleveren voor cadeautjes!

Herberg Taxandria

Jonge bezoekers hebben een eigen plek in het Taxandriamuseum. In 'Herberg Taxandria' kunnen ze tekenen, knutselen en zich verkleden!

Omwille van de coronamaatregelen zijn de activiteiten aangepast.

© Hans Van Geel

Kruisboogschieten in het museum/in de tuin

Schieten in een museum, kan dat? In de kelder van het 16de-eeuwse Huis metten Thoren wel! Wees gerust, we gebruiken geen pijlen, maar kurkenstoppen. In de Jachtkamer zie je de kruisbogen nog aan de muur hangen. Al van in de middeleeuwen waren de heide- en bosgebieden in de Kempen een waar jachtparadijs voor de hertogen van Brabant. Test zelf een miniversie van een kruisboog uit!

Kruisboogschieten

Educatieve zoektocht

Kinderen van 10 tot 12 jaar kunnen de geschiedenis van onze stad en streek leren kennen via een zoektocht. De opdrachten zijn gevarieerd, interactief en gebaseerd op de verschillende personages van 'Hotel Taxandria'.  De tocht kan individueel of in groepjes gedaan worden. De bijhorende brochure bevat  bovendien leuke weetjes.

Prijs: 1 euro per zoektocht

De zoektocht kwam tot stand dankzij Lions Club Turnhout en de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring TaxandriaIdeeweb zorgde samen met Creamus voor de uitvoering.

Zoektocht Taxandriamuseum


Museumactiviteiten voor thuis

Binnen vier vaste rubrieken kan je thuis aan de slag met leuke museumworkshops, zoekopdrachtjes en weetjes. Laat je uitdagen door onze musea, of lees meer over bijzondere objecten uit de collectie! 

Klik hier voor meer info!