Vaste collectie
Binnenkort
Op 22 maart 2025 opent de vernieuwde kantopstelling op de zolder van het museum. Vanaf januari zal daarom de kantzolder een tijdje gesloten zijn voor bezoek. Houd de website, nieuwsbrief en sociale media in de gaten voor meer updates. De andere ruimtes in het museum blijven wel toegankelijk.
Het Taxandriamuseum brengt de cultuur en de geschiedenis van Turnhout en de Antwerpse Kempen in beeld. De naam ‘Taxandria’ verwijst naar de naam die de Romeinen aan de streek gaven in de eerste eeuw na Christus.
Hotel Taxandria
De permanente opstelling van het museum werd gedoopt tot ‘Hotel Taxandria’. Het concept is niet lukraak gekozen. Het zestiende-eeuwse museumgebouw, het fraaie 'Huis metten Thoren', werd vroeger bewoond door vooraanstaande families en fungeerde vaak als gastenverblijf voor koningen en edellieden.
Een paar van die voorname gasten zijn Maria van Brabant (1347-1399), Maria van Hongarije (1505-1558), Amalia van Solms (1602-1675) en Maria van Zimmeren (1642-1688). Deze ‘Vrouwen van Turnhout’ verblijven in de museumkamers en vertellen samen over de (ontstaans)geschiedenis van onze streek. Tip: maak gebruik van de telefoontjes die je kan vinden.
Jachtparadijs
In de middeleeuwen waren de uitgestrekte heide- en bosgebieden van de Kempen een waar jachtparadijs voor de hertogen van Brabant, die vanuit het kasteel op jacht trokken. Het rijke wildleven en de naam en faam van de Turnhoutse valken en valkeniers maakten de streek tot het epicentrum van de jacht in Brabant. Rond het kasteel groeide Turnhout uit tot een echte stad. Het Turnhoutse wapenschild toont nog steeds de band van het hert met de stad. Het is dan ook niet verwonderlijk dat één van de hotelgasten ‘Hendrik Wiske Van He(e)rtum’ is, het laatste hert van Turnhout.
© Hans Van Geel
Historische figuren
De andere hotelgasten zijn de internaatstudente, de verzamelaar, de archeoloog, de torenwachter, de kantwerkster en de Kempense volksvrouw. Het gaat om archetypische figuren met een eigen kijk op de geschiedenis van de streek. Ze vertellen hun relaas, gestoffeerd met pittige anekdotes en voorwerpen uit de rijke kunstcollectie van het museum. 'Hotel Taxandria' lijkt zo een decor van een historisch toneelstuk waarin de bezoeker rondloopt. In elke ruimte zijn sporen te zien van de personages, alsof ze er net nog waren en nu even weg zijn. Via de telefoons van 'Radio Taxandria' komen de verhalen van de personages tot leven. Fictie, maar dan wel historisch gefundeerd.
'Herberg Taxandria' is voorbehouden voor kinderen. Ze kunnen er knutselen, tekenen of zich verkleden in een koene ridder of een frêle jonkvrouw.
Het museum beschikt over een bescheiden ruimte om te verpozen waar koffie, thee en frisdrank voorhanden is. In de zomer kun je buiten gezellig napraten over je bezoek. De achtertuin is ook toegankelijk zonder dat je het museum bezoekt.
- Bekijk hier enkele beelden van het interieur.
- Flanders Today bezocht Hotel Taxandria. Lees hier het verslag. (Engelstalig)