Activiteiten

Lezing - Feestcultuur in Turnhout tijdens het ancien régime

Lezing Bert Tops

Op donderdag 7 december 2017 om 20 uur neemt historicus Bert Tops de Turnhoutse feestcultuur tijdens het ancien régime onder de loep.

Tijdens het onderzoek naar de bouwgeschiedenis van de Turnhoutse Grote Markt heeft Bert Tops (doctoraatsstudent KULeuven) een databank met ca. 6 000 aantekeningen gemaakt. Stadsrekeningen blijken niet enkel een interessante bron van informatie te zijn over de bouwgeschiedenis, maar ook over het dagelijks leven, de feest- en drankcultuur. De spreker heeft deze informatie aangevuld met gegevens uit andere bronnen als bewijsstukken, ordonnanties en kerkrekeningen. Tijdens de lezing doorloopt Tops het kalenderjaar en bespreekt hij enkele thema's zoals bijv. alcoholconsumptie, geïllustreerd met meerdere foto's uit o.a. de rijke collectie van het het Stadsarchief.

Omdat de zolder van het Taxandriamuseum tijdelijk ingenomen is door de tentoonstelling 'Manen en Laarzen. Bijzondere verschijingen tijdens Turnhoutse veldslagen' gaat de lezing uitzonderlijk door in de Trouwzaal van het Stadhuis, Grote Markt 1 (eerste verdieping). De toegang is gratis.

Een initiatief van de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring Taxandria in samenwerking met het Taxandriamuseum.

Foto: Processie aan de Zeshoek te Turnhout (1890-1910), Stadsarchief Turnhout

 
Open-kantatelier

september 2017 - juni 2018

KantzolderWie het kantklossen al enigszins onder de knie heeft en
graag oefent maar niet veel tijd heeft, kan in het Taxandriamuseum terecht. In samenwerking met docente Inge Deleu organiseert het museum een open-kantatelier.
Het atelier vindt afwisselend op donderdagavond of op maandagnamiddag plaats. Deelnemers kunnen wekelijks of tweewekelijks komen.

Er worden geen lessen gegeven en er zijn geen opgelegde stukken. Iedereen maakt wat hij of zij zelf wil. Kleurrijk, eenvoudig, ingewikkeld: het kan allemaal. Breien of haken kunnen ook. En wie zonder inspiratie zit, kijkt maar even op de kantzolder van het museum! Doel is om gezellig samen te handwerken en elkaar te helpen indien nodig. Uiteraard is Inge Deleu er telkens om bij te sturen. 
Er zijn geen opgelegde stukken, iedereen maakt wat hij of zij zelf wil.

 • Wanneer? Donderdag van 18 tot 21 uur of maandag van 13 tot 16 uur – niet in vakantieperiodes
  Data 2017:
  Maandagen 4/9, 18/9, 2/10, 16/10, 13/11, 27/11, 11/12
  Donderdagen: 14/9, 28/9, 12/10, 26/10, 9/11, 23/11, 7/12
 • Materiaal zelf mee te brengen
 • Info & inschrijven: taxandriamuseum@turnhout.be
  014 43 63 35
 • Deelname: 70 euro per jaar (tweewekelijks)