Activiteiten

Zomer in het museum

Elke dinsdag van juli en augustus is het Taxandriamuseum gratis toegankelijk. Om 14 uur start bovendien telkens een gratis rondleiding. Voor kinderen is er de schattenzoektocht van VLIEG en de kantdames nemen de hele namiddag plaats achter hun kantkussen om het prachtige ambacht te tonen!

Sluit je bezoek af met een drankje in de prachtige tuin, die ook toegankelijk is zonder het museum te bezoeken.

Tuin Taxandriamuseum

Picknick in de museumtuin

Picknicken in de prachtige achtertuin van het museum kan altijd als de poort open staat. 
Elke dinsdag van augustus wordt dat extra aangemoedigd. Tussen 12 en 15 uur is er dan animatie voorzien: volksspelen, voorleesmomenten voor kinderen, kruisboogschieten, ballengooien, workshops ... Breng je picknick mee en nestel je in één van de kleurrijke terrasstoeltjes of op het groene gras!

Elke dinsdag van juli vindt het evenement plaats op de Grote Markt. 


Borduren op kleding

Borduren is weer helemaal in! We zien de mooiste borduurcreaties op Instagram of Pinterest. Borduurwerk geeft een prachtige, eigen touch aan een kledingstuk. Uniek dus!
Eva Verbruggen - freelance handwerkster met een passie voor textiel, papier en natuur -komt speciaal naar Turnhout om jou goesting te doen krijgen in het borduren!

Borduren op kleding

Breng een kledingstuk naar keuze mee, zolang het maar geen stretch bevat, bv. een licht jeansjasje, -hemd of -broek, of een jurk in geweven katoen of linnen. Ook een keukenhanddoek of een zakdoek werken prima.
Eva bekijkt samen met jou de haalbaarheid van je idee. Je krijgt een initiatie in een aantal basissteken en leert van haar hoe je te werk kunt gaan. Tijdens de workshop begeleidt ze je op jouw ritme.
Voor deze workshop heb je geen ervaring nodig. Op het einde heb je verschillende steken onder de knie en een afgewerkt ontwerp. Heb je een grote tekening gekozen? Dan kun je die thuis nog verder afwerken.

Eva wie?

Eva Verbruggen heeft van handwerken haar beroep gemaakt. Ze verkoopt eigen werk in haar webshop, maar ontwerpt ook voor creatieve bedrijven en magazines (Veritas, Libelle, Nest). In "Het Atelier van Eva V." geeft ze workshops in een gemoedelijke sfeer.

 • Zaterdag 21 september 2019 van 14 tot 17 uur
 • Let op: de workshop gaat door in het Begijnhofmuseum, Begijnhof 56, Turnhout
 • Deelname: 60 euro
 • Schrijf je nu in!

 

Van trui tot want

De expo ‘Handwerk Bandwerk’ toont talrijke verstelwerkjes. Kledij kreeg een aantal generaties terug ook nog een tweede kans. Zo werd een trouwjurk een doopjurk. Tijdens de workshop maken de deelnemers van een oude trui warme wanten, zónder ze zelf te breien!

 • Najaar 2019
 • Duur: 2,5 uur
 • Inschrijven: via Dinamo
 • Info
 • Meebrengen: oude gebreide trui of sweater met boord, naaigerief


Borduren is IN

Vijftigplussers kennen ongetwijfeld nog de merklappen, maar de huidige generatie heeft dat handwerkonderwijs niet meer meegekregen. In de tentoonstelling vind je voorbeelden van dergelijke kunstwerkjes. Maar betekent dit dat borduren out is? Absoluut niet! Wat is er mooier dan een zelfgepimpt kledingstuk?


Open-kantatelier

September 2019 - juni 2020

Wie het kantklossen al enigszins onder de knie heeft en 
graag oefent maar niet veel tijd heeft, kan in het Taxandriamuseum terecht. In samenwerking met docente Inge Deleu organiseert het museum een open-kantatelier. 
Het atelier vindt afwisselend op donderdagavond of op maandagnamiddag plaats. Deelnemers kunnen wekelijks of tweewekelijks komen.

Er worden geen lessen gegeven en er zijn geen opgelegde stukken. Iedereen maakt wat hij of zij zelf wil. Kleurrijk, eenvoudig, ingewikkeld: het kan allemaal. Breien of haken kan ook. En wie zonder inspiratie zit, kijkt maar even op de kantzolder van het museum! Doel is om gezellig samen te handwerken en elkaar te helpen indien nodig. Uiteraard is Inge Deleu er telkens om bij te sturen. 

Kantklossen

 • Wanneer? Donderdag van 18 tot 21 uur of maandag van 13 tot 16 uur – niet in vakantieperiodes
 • Materiaal zelf mee te brengen
 • Info & inschrijven: taxandriamuseum@turnhout.be, tel. 014 43 63 35
 • Deelname: 70 euro per jaar (tweewekelijks)


Lezingen

 • Donderdag 31 oktober 2019, Machteld Venken, ‘Wat leren Poolse soldaten in de Kempen en Vlaanderen (WOII) ons over Europese geschiedenis?’

 • Donderdag 5 december, Nicole Schuermans-Ceulemans, ‘Ik was chirurgijn in het leger van Napoleon. Het leven van Turnhoutenaar Jean-Baptiste Bruggeman (1787-1863)’

De lezingen starten telkens om 20 uur en vinden plaats op de zolder van het Taxandriamuseum. De toegang is gratis. Een organisatie van de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring Taxandria.