Activiteiten

Open-kantatelier

September 2019 - juni 2020

Wie het kantklossen al enigszins onder de knie heeft en graag oefent maar niet veel tijd heeft, kan in het Taxandriamuseum terecht. In samenwerking met docente Inge Deleu organiseert het museum een open-kantatelier. Het atelier vindt afwisselend op donderdagavond of op maandagnamiddag plaats. Deelnemers kunnen wekelijks of tweewekelijks komen.

Er worden geen lessen gegeven en er zijn geen opgelegde stukken. Iedereen maakt wat hij of zij zelf wil. Kleurrijk, eenvoudig, ingewikkeld: het kan allemaal. Breien of haken kan ook. En wie zonder inspiratie zit, kijkt maar even op de kantzolder van het museum! Doel is om gezellig samen te handwerken en elkaar te helpen indien nodig. Uiteraard is Inge Deleu er telkens om bij te sturen. 

Kantklossen

 • Wanneer? September tot juni, op donderdag van 18 tot 21 uur of op maandag van 13 tot 16 uur – niet in vakantieperiodes
  Maandagen in september en oktober: 16/09 - 30/09 - 14/10 - 28/10
  Donderdagen in september en oktober: 12/09 - 26/09 - 10/10 - 24/10
 • Materiaal zelf mee te brengen
 • Info & inschrijven: taxandriamuseum@turnhout.be, tel. 014 43 63 35
 • Deelname: 70 euro per jaar (tweewekelijks)


Borduren op kleding

Borduren is weer helemaal in! We zien de mooiste borduurcreaties op Instagram of Pinterest. Borduurwerk geeft een prachtige, eigen touch aan een kledingstuk. Uniek dus!
Eva Verbruggen - freelance handwerkster met een passie voor textiel, papier en natuur -komt speciaal naar Turnhout om jou goesting te doen krijgen in het borduren!

Borduren op kleding

Breng een kledingstuk naar keuze mee, zolang het maar geen stretch bevat, bv. een licht jeansjasje, -hemd of -broek, of een jurk in geweven katoen of linnen. Ook een keukenhanddoek of een zakdoek werken prima.
Eva bekijkt samen met jou de haalbaarheid van je idee. Je krijgt een initiatie in een aantal basissteken en leert van haar hoe je te werk kunt gaan. Tijdens de workshop begeleidt ze je op jouw ritme.
Voor deze workshop heb je geen ervaring nodig. Op het einde heb je verschillende steken onder de knie en een afgewerkt ontwerp. Heb je een grote tekening gekozen? Dan kun je die thuis nog verder afwerken.

Eva wie?

Eva Verbruggen heeft van handwerken haar beroep gemaakt. Ze verkoopt eigen werk in haar webshop, maar ontwerpt ook voor creatieve bedrijven en magazines (Veritas, Libelle, Nest). In "Het Atelier van Eva V." geeft ze workshops in een gemoedelijke sfeer.

 • Zaterdag 21 september 2019 van 14 tot 17 uur
 • Let op: de workshop gaat door in het Begijnhofmuseum, Begijnhof 56, Turnhout
 • Deelname: 60 euro
 • Schrijf je nu in! 

Parelweven

Met behulp van een klein weefgetouw weef je een arm- of halsbandjen waarin je allerlei motiefjes kunt aanbrengen, zoals je naam of een bloempje. Kinderen weven meestal met grote houten parels, volwassenen gebruiken kleine pareltjes. Je krijgt naast deze workshop ook een rondleiding in het museum waar geweven stukken uit vroegeren tijden te zien zijn.

 • Woensdag 16 oktober 2019 van 13.30 tot 16 uur
 • Prijs: 7,50 euro - kinderen: 1 euro – UiTpas: 1,50 euro
 • Materiaalkosten: 5 euro
 • Een organisatie van Dinamo vzw


Van trui tot want

De expo ‘Handwerk Bandwerk’ toont talrijke verstelwerkjes. Kledij kreeg een aantal generaties terug ook nog een tweede kans. Zo werd een trouwjurk een doopjurk. Tijdens de workshop maken de deelnemers van een oude trui warme wanten, zónder ze zelf te breien!

 • Woensdag 13 november 2019 van 13.30 tot 16 uur
 • Begeleiding door Olga Godecharle
 • Prijs: 7,50 euro - kinderen: 1 euro - UiTpas: 1,50 euro
 • Inschrijven: via Dinamo
 • Meebrengen: oude gebreide trui of sweater, papier, schaar, naald en draad

Lezingen

 • Donderdag 3 oktober 2019, Erica Uten, 'MERKwaardig erfgoed, een lezing over MERKlappen' in het kader van de tentoonstelling over merklappen in het Begijnhofmuseum.

Deze lezing stelt de merklap centraal, met een historische schets en een bijzondere aandacht voor de Vlaamse variant. Je leert hoe een merklap te lezen: welke linken er te leggen zijn, wat de motieven betekenen en welke informatie je krijgt over de maker. 

Erica Uten
Erica werd in 2013 opperlapzus van de Lapzussen, een groep dames met een interesse voor merklappen. Maandelijks komen zij samen om elkaars werk te bewonderen, nieuws over tentoonstellingen en boeken te delen en korte presentaties te geven.

Merklap

 

 • Donderdag 31 oktober 2019, Machteld Venken, ‘Wat leren Poolse soldaten in de Kempen en Vlaanderen (WOII) ons over Europese geschiedenis?'

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd een deel van Vlaanderen
bevrijd door soldaten van de Eerste Poolse Pantserdivisie. Tijdens deze lezing wordt het verleden van deze soldaten ontrafeld en staat men ook stil bij grotere tendenzen in Europese na-oorlogse geschiedenis. Krijg hier bijvoorbeeld antwoorden op vragen als 'Hoe werd vriend en vijand gedefinieerd op het slagveld?'

Machteld Venken
Machteld Venken is slaviste en historica. Na haar proefschrift over Slavische migranten in België na de Tweede wereldoorlog deed ze onder meer onderzoek naar Poolse oud-strijders in Warschau. Sinds kort is Machteld verbonden aan de Vrije Universiteit in Brussel, waar ze een onderzoeksproject over grenzen in Brussel leidt.


Machteld Venken

 

 • Donderdag 5 december, Nicole Schuermans-Ceulemans, ‘Ik was chirurgijn in het leger van Napoleon. Het leven van Turnhoutenaar Jean-Baptiste Bruggeman (1787-1863)’

Het boek J’étais chirurgien dans l’armée de Napoléon is het verhaal van de lange tocht van Jean-Baptiste Bruggeman (1787-1863), een jonge arts afkomstig uit Turnhout, als chirurgijn in het leger van Napoleon. Het brengt tevens een inzicht in de praktijk van de geneeskunde en van de heelkunde ten tijde van Napoleon, met alle moeilijkheden verbonden aan de ingrepen op het terrein en het gebrek aan middelen

Nicole Schuermans-Ceulemans
Deze schrijfster is een afstammelinge van Jean-Baptiste Bruggeman. Geboren en getogen in België leefde ze een tijd in Congo en woont nu in Nederland. Ze studeerde Cultuurwetenschappen aan de Open Univeristeit Nederland en publiceerde eerder nog twee boeken, waarbij dit derde, over haar voorvader Jean-Baptiste Bruggeman, omwille van het speurderswerk als het meest boeiende wordt bestempeld. 

De lezingen starten telkens om 20 uur en vinden plaats op de zolder van het Taxandriamuseum. De toegang is gratis. Een organisatie van de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring Taxandria.