Activiteiten

Zomer in het museum

Deze zomervakantie valt er weer heel wat te beleven in het museum. Geniet van gratis rondleidingen, een kunstatelier met je gezin, de picknick in de museumtuin, het spiksplinternieuwe STADSLAB of de schattenjacht van Vlieg!

Ontdek hier het volledige aanbod.

Dag van de Valkerij

Zondag 11 september, 11 tot 17 uur.

De wereld van roofvogels spreekt tot de verbeelding van velen. Valkerij is de eeuwenoude, nog altijd levende band tussen mens en roofvogel, en Turnhout is vanouds een belangrijk centrum daarvan. UNESCO heeft valkerij zelfs erkend als ‘Immaterieel Erfgoed van de Mensheid’.

De valkeniers zijn gewaardeerde gasten in het Taxandriamuseum. Daar tonen zij dat de valkerij eeuwenlang de streek heeft beïnvloed. Op zondag 11 september is het ‘Dag van de Valkerij’. Bewonder de vogels, ontmoet de valkeniers en (her)beleef een Kempense traditie.

  • De tuin is gratis toegankelijk
  • Het museum is te bezoeken volgens de normale toegangstarieven.

Foto: Ingrid Peels voor een eerdere fototentoonstelling 'Twee eeuwen valkerij'.

Museumactiviteiten bij je thuis! 

Binnen vier vaste rubrieken kan je thuis aan de slag met leuke museumworkshops, zoekopdrachtjes en weetjes. Laat je uitdagen door onze musea, of lees meer over bijzondere objecten uit de collectie!  

Klik hier voor meer info! 

Open Kantatelier

Wie het kantklossen al enigszins onder de knie heeft en graag oefent maar niet veel tijd heeft, kan in het Taxandriamuseum terecht. In samenwerking met docente Inge Deleu organiseert het museum een open-kantatelier. Het atelier vindt afwisselend op donderdagavond of op maandagnamiddag plaats. Deelnemers kunnen wekelijks of tweewekelijks komen.

Er worden geen lessen gegeven en er zijn geen opgelegde stukken. Iedereen maakt wat hij of zij zelf wil. Kleurrijk, eenvoudig, ingewikkeld: het kan allemaal. Breien of haken kan ook. En wie zonder inspiratie zit, kijkt maar even op de kantzolder van het museum! Doel is om gezellig samen te handwerken en elkaar te helpen indien nodig. Uiteraard is Inge Deleu er telkens om bij te sturen. 

Kantklossen

Wanneer? September tot juni, op donderdag van 18 tot 21 uur of op maandag van 13 tot 16 uur – niet in vakantieperiodes

  • Materiaal zelf mee te brengen
  • Info & inschrijven: taxandriamuseum@turnhout.be, tel. 014 43 63 35
  • Deelname: 70 euro per jaar (tweewekelijks)