Activiteiten

Ben je specifiek op zoek naar activiteiten voor gezinnen met kinderen? Raadpleeg dan hier de 'Met je kinderen'- webpagina.

Comp. Marius & 't Barre Land brengt 'Oude Meesters' in het Taxandriamuseum

Comp. Marius en ’t Barre Land, toneelvrienden sinds 1995, maken met Sit-Down Comedy #1 de eerste van een reeks kleinschalige voorstellingen met ultrakort productieproces. Als bijzondere locatie voor dit pareltje van puur acteerplezier kozen ze de zolder van het Taxandriamuseum in Turnhout.
 
‘Oude Meesters’ is het eerste in een drieluik van Sit-Down Comedies op basis van het proza-oeuvre van Thomas Bernhard.
 
Twee acteurs spelen één monoloog. Het duo reflecteert over kunst, ouders, onderwijs en politiek. Ze haten alles en iedereen, maar kunnen niet zonder. Dat is de tragedie, maar ook de komedie. Ze vullen elkaar aan, spreken elkaar tegen of naar de mond, trekken elkaar in twijfel, maken een karikatuur van de ander. In vlammende scheldtirades sparen ze niemand, ook zichzelf niet.
 
Praktisch:
  • Maandag 18 en dinsdag 19 november 2024
  • Op de zolder van het Taxandriamuseum
  • De laatste tickets zijn nog beschikbaar via de Warande
? Raymond Mallentjer
 

Lezing: De Romeinse militaire aanwezigheid in Vlaanderen

Door archeologe Elly Heirbaut.

Hoewel er verschillende aanwijzingen zijn voor de Romeinse militaire aanwezigheid in Vlaanderen, is er nog steeds geen duidelijk overzicht van hoe het achterland in het Vlaamse deel van Gallia Belgica en Germania Inferior georganiseerd is. De focus van ons onderzoek ligt op de holistische ruimtelijke context van deze militaire aanwezigheid, inclusief begravingen, de landelijke organisatie, nederzettingsstructuren en militaria. Er worden gegevens opgehaald uit oude studies, literatuur, hoogtemodellen, hillshade, LiDAR, orthofoto's, VAT-analyses, LCP-analyses en meer. Bekende sites worden in hun regionale context geplaatst, terwijl we ook op zoek gaan naar tot nu toe onbekende sites met een militaire component, passend bij de ruimtelijke patronen die we onderscheiden uit de bestaande gegevens. De basis van het onderzoek wordt gevormd door een reconstructie van het Romeinse wegennet, op een zo gedetailleerde manier mogelijk.

Tijdens deze lezing wordt ingegaan op deze reconstructie, en wordt aan de hand van enkele voorbeelden de militaire aanwezigheid geïllustreerd. Naast voorbeelden uit heel Vlaanderen zullen ook voorbeelden uit de Kempen worden gegeven. Een deel van de resultaten van het onderzoek werden toegelicht in juni 2024 tijdens de ‘Landscape Archaeology Conference’ in Madrid en in oktober tijdens de Provinciale Landschapsdag.

Elly Heirbaut is in 1999 afgestudeerd als licentiaat in de kunstgeschiedenis en archeologie (KULeuven), maar al enkele jaren eerder heeft zij haar eerste opgravingservaring opgedaan. Van haar passie heeft zij haar werk kunnen maken en ondertussen werkt zij ruim 20 jaar in de archeologie, dit voor overheden (IAP, Nijmegen, Rijkswaterstaat NL), univer­siteiten (Leiden, Columbia University NY) en commerciële archeologische bedrijven (ArchOL). In 2012 heeft zij LAReS opgericht, en sinds 2016 is zij erkend archeoloog. Als projectleider heeft zij een breed scala aan grootschalige onder­zoeken uitgevoerd, gaande van grafvelden uit de prehistorie en Romeinse tijd, over nederzettingen uit de bronstijd tot de middeleeuwen, tot Romeinse steden en legerkampen.

Praktisch:

  • Woensdag 4 december 2024
  • om 20 uur
  • Op de zolder van het Taxandriamuseum
  • Een organisatie van Geschied- en Oudheidkundige Kring Taxandria.

www.laresarcheologie.be

Streetartparcours 'Kind met inktvlekken'

Kind met inktvlekken is een verhaal over uitbuiting en onrecht, maar ook over verzet, moed en de wil om de loop van de geschiedenis te veranderen. Turnhout beleefde in de negentiende eeuw haar hoogdagen als industriestad. Met de stad van nu als decor neemt Kind met inktvlekken je terug mee naar deze bewogen periode.

Tien imposante muurschilderingen brengen de wereld van Senne tot leven in een ongezien streetartparcours. Je kunt het parcours doorlopen met een gids of audiogids.
De rondleiding is voornamelijk afgestemd op volwassenen. Voor kinderen zijn extra opdrachten voorzien in het pakket.

Meer weten over 'Kind met inktvlekken'.

Open Kantatelier

Wie het kantklossen al enigszins onder de knie heeft en graag oefent maar niet veel tijd heeft, kan in het Taxandriamuseum terecht. In samenwerking met docente Inge Deleu organiseert het museum een open-kantatelier. Het atelier vindt afwisselend op donderdagavond of op maandagnamiddag plaats. Deelnemers kunnen wekelijks of tweewekelijks komen.

Er worden geen lessen gegeven en er zijn geen opgelegde stukken. Iedereen maakt wat hij of zij zelf wil. Kleurrijk, eenvoudig, ingewikkeld: het kan allemaal. Breien of haken kan ook. En wie zonder inspiratie zit, kijkt maar even op de kantzolder van het museum! Doel is om gezellig samen te handwerken en elkaar te helpen indien nodig. Uiteraard is Inge Deleu er telkens om bij te sturen. 

Kantklossen

Wanneer? September tot juni, op donderdag van 18 tot 21 uur of op maandag van 13 tot 16 uur – niet in vakantieperiodes

  • Materiaal zelf mee te brengen
  • Info & inschrijven: taxandriamuseum@turnhout.be, tel. 014 43 63 35
  • Deelname: 70 euro per jaar (tweewekelijks)

Museumactiviteiten bij je thuis! 

Binnen vier vaste rubrieken kan je thuis aan de slag met leuke museumworkshops, zoekopdrachtjes en weetjes. Laat je uitdagen door onze musea, of lees meer over bijzondere objecten uit de collectie!  

Klik hier voor meer info!