Activiteiten

In gesprek met Janina Ramirez

Een nieuwe geschiedenis van de middeleeuwen via de vrouwen die daaruit zijn geschrapt.

Janina Ramirez (°1980) is een Britse cultuurhistorica en maakt documentaires voor de BBC (Raiders of the Lost Past). Haar historische onderzoek spitste zich aanvankelijk toe op de vikings, maar haar grote doorbraak kwam er onlangs, met haar nieuwe boek 'Femina - Een nieuwe geschiedenis van de Middeleeuwen, via de vrouwen die daaruit zijn geschrapt'. 

Aan de hand van de levens van negen opmerkelijke vrouwen – de ene al (on)bekender dan de andere – toont ze dat vrouwen in de middeleeuwen niet altijd vrede moesten nemen met een ondergeschikte rol. Ze konden zelfs ‘koning’ (sic) worden, hun eigen zaak runnen, zich onderscheiden op het slagveld of briljante wetenschappers worden. Nonnen en begijnen waren bovendien vaak vrijgevochten vrouwen die controle over hun eigen lichaam wilden behouden.

Dr. Janina Ramirez komt op 25 april 2023 naar Turnhout waar ze – waar anders? – in de Begijnhofkerk geïnterviewd zal worden door Karl van den Broeck (Apache).

Praktisch:

  • Dinsdag 25 april 2023
  • Plaats: Begijnhofkerk Turnhout, Begijnhof
  • Aanvang: 20 uur
  • Prijs: 10 euro – UiT-pas tarief: 2 euro
  • Koop hier je tickets
  • Taal: Engels

Het is een organisatie van Musea Turnhout samen met de drie vriendenkringen: Turnhout, Wereldcentrum van de Speelkaart, Geschied- en oudheidkundige kring Taxandria en Vrienden van het Begijnhof.

Partners: Bozar Brussel, deBalie Amsterdam, Prometheus.

Open Kantatelier

Wie het kantklossen al enigszins onder de knie heeft en graag oefent maar niet veel tijd heeft, kan in het Taxandriamuseum terecht. In samenwerking met docente Inge Deleu organiseert het museum een open-kantatelier. Het atelier vindt afwisselend op donderdagavond of op maandagnamiddag plaats. Deelnemers kunnen wekelijks of tweewekelijks komen.

Er worden geen lessen gegeven en er zijn geen opgelegde stukken. Iedereen maakt wat hij of zij zelf wil. Kleurrijk, eenvoudig, ingewikkeld: het kan allemaal. Breien of haken kan ook. En wie zonder inspiratie zit, kijkt maar even op de kantzolder van het museum! Doel is om gezellig samen te handwerken en elkaar te helpen indien nodig. Uiteraard is Inge Deleu er telkens om bij te sturen. 

Kantklossen

Wanneer? September tot juni, op donderdag van 18 tot 21 uur of op maandag van 13 tot 16 uur – niet in vakantieperiodes

  • Materiaal zelf mee te brengen
  • Info & inschrijven: taxandriamuseum@turnhout.be, tel. 014 43 63 35
  • Deelname: 70 euro per jaar (tweewekelijks)

Museumactiviteiten bij je thuis! 

Binnen vier vaste rubrieken kan je thuis aan de slag met leuke museumworkshops, zoekopdrachtjes en weetjes. Laat je uitdagen door onze musea, of lees meer over bijzondere objecten uit de collectie!  

Klik hier voor meer info!