Deze pagina is niet beschikbaar in het Engels. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

Activiteiten

Archeologiedagen

Gezinsdag voor junior archeologen

Het museum en de Conciërgerie (het vernieuwde educatieve atelier) zetten tijdens archeologiedagen hun deuren wagenwijd open voor gezinnen met jonge kinderen. (Groot)ouders en junior archeologen in spe kunnen er samen ontdekken wat archeologie inhoudt door deel te nemen aan verschillende activiteiten in een doorschuifsysteem. Luister naar een spannend voorleesverhaal, bewonder de tentoongestelde archeologische vondsten, leef jullie uit door samen op te graven, probeer een kruisboog uit op enkele illustere doelwitten uit de Turnhoutse geschiedenis, ga creatief aan de slag met dierenbotten en neem jullie tekenwerk mee naar huis. Een leuke actieve namiddag op maat van kinderen tussen 4 en 8 jaar.

We voorzien een vieruurtje voor wie zich inschrijft voor 13 mei via nelle.debeuckeleer@turnhout.be.

Wie zich niet op voorhand heeft aangemeld stuurt tem 25 mei een berichtje naar 0486/05 12 05 om te informeren of er nog plaats is (max. 60 personen).

Praktisch:

  • Zaterdag 25 mei
  • Taxandriamuseum, Begijnenstraat 28, 2300 Turnhout
  • Gewone toegangstarief museum (kinderen gratis)
  • Openingsuren: 14 uur tot 17 uur

Streetartparcours 'Kind met inktvlekken'

Kind met inktvlekken is een verhaal over uitbuiting en onrecht, maar ook over verzet, moed en de wil om de loop van de geschiedenis te veranderen. Turnhout beleefde in de negentiende eeuw haar hoogdagen als industriestad. Met de stad van nu als decor neemt Kind met inktvlekken je terug mee naar deze bewogen periode.

Tien imposante muurschilderingen brengen de wereld van Senne tot leven in een ongezien streetartparcours. Je kunt het parcours doorlopen met een gids of audiogids.
De rondleiding is voornamelijk afgestemd op volwassenen. Voor kinderen zijn extra opdrachten voorzien in het pakket.

Meer weten over 'Kind met inktvlekken'.

Open Kantatelier

Wie het kantklossen al enigszins onder de knie heeft en graag oefent maar niet veel tijd heeft, kan in het Taxandriamuseum terecht. In samenwerking met docente Inge Deleu organiseert het museum een open-kantatelier. Het atelier vindt afwisselend op donderdagavond of op maandagnamiddag plaats. Deelnemers kunnen wekelijks of tweewekelijks komen.

Er worden geen lessen gegeven en er zijn geen opgelegde stukken. Iedereen maakt wat hij of zij zelf wil. Kleurrijk, eenvoudig, ingewikkeld: het kan allemaal. Breien of haken kan ook. En wie zonder inspiratie zit, kijkt maar even op de kantzolder van het museum! Doel is om gezellig samen te handwerken en elkaar te helpen indien nodig. Uiteraard is Inge Deleu er telkens om bij te sturen. 

Kantklossen

Wanneer? September tot juni, op donderdag van 18 tot 21 uur of op maandag van 13 tot 16 uur – niet in vakantieperiodes

  • Materiaal zelf mee te brengen
  • Info & inschrijven: taxandriamuseum@turnhout.be, tel. 014 43 63 35
  • Deelname: 70 euro per jaar (tweewekelijks)

Museumactiviteiten bij je thuis! 

Binnen vier vaste rubrieken kan je thuis aan de slag met leuke museumworkshops, zoekopdrachtjes en weetjes. Laat je uitdagen door onze musea, of lees meer over bijzondere objecten uit de collectie!  

Klik hier voor meer info!