Met je klas

Gloednieuwe educatieve zoektocht

Brochure zoektochtVoortaan kunnen leerlingen van het vijfde en
het zesde leerjaar van het basisonderwijs de geschiedenis van onze stad en streek leren kennen via een zoektocht. De opdrachten zijn gevarieerd, interactief en gebaseerd op de verschillende personages van 'Hotel Taxandria'. 
De tocht kan individueel of in groepjes gedaan worden. De bijhorende brochure bevat bovendien leuke weetjes!

Prijs: 10 euro per klas
Reserveer via taxandriamuseum@turnhout.be of 014 43 63 35
Tip: combineer de zoektocht met een (verkorte) rondleiding door het museum!

Voor individuele bezoekers bedraagt de kostprijs 1 euro per zoektocht.

De zoektocht kwam tot stand dankzij Lions Club Turnhout en de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring Taxandria. Ideeweb zorgde samen met Creamus voor de uitvoering.


Educatief pakket met MOOOV, films met zicht op de wereld 

Tijdens het filmfestival van 18 tot 28 april 2017 biedt het museum samen met MOOOV een dagarrangement aan. Wissel een film af met een rondleiding of zoektocht in het museum of een workshop:

Workshop ‘Maak je eigen wapenschild’
Tijdens een verkenningstocht doorheen het Taxandriamuseum leer je hoe een wapenschild eruit ziet  en waarom het gebruikt wordt. Vroeger en ook nu nog. Daarna maak je zelf met figuren of eigen tekeningen de verschillende onderdelen van een wapenschild: de kroon, de helm en het schild. Het resultaat is een persoonlijk familiewapenschild dat je mee naar huis kan nemen!

  • Voor 2de en 3de graad basisonderwijs 
  • 21-24-28 april 2017, telkens van 9.45 uur tot 11.45 uur

Workshop ‘Projecteer een toverlantaarnmannetje!’
Nu heeft iedereen een televisie of computer om beelden te bekijken. De workshop neemt ons terug naar een tijd waarin dit alles niet bestond.  Men gebruikte speciale toestellen om stilstaande beelden te projecteren.  De mensen dachten dat het toestel toverkrachten bezat omdat het de figuren zo groot op de muur projecteerde en noemden ze toverlantaarns. Met kleurrijke materialen ontwerp je zelf een figuur die je nadien levensgroot kan projecteren met een antieke toverlantaarn!

  • Voor 1ste en 2de graad basisonderwijs
  • 18-20-25-27 april 2017 telkens van 9.45 uur tot 11.45 uur

Info en reservatie: contacteer MOOOV

 

Workshops

Het Taxandriamuseum organiseert regelmatig thematische workshops voor scholen. Hou deze website in de gaten voor updates.

Enkele sfeerbeelden van de workshops archeologie kan je hier bekijken.

Rondleidingen

Onze gidsen geven rondleidingen voor leerlingen vanaf het eerste leerjaar. Scholen kunnen kiezen tussen de vaste opstelling over de geschiedenis van Turnhout en de Antwerpse Kempen, of een tijdelijke tentoonstelling. Het verhaal wordt aangepast aan de leeftijd en de voorkennis van de leerlingen. 

Schoolbezoeken kunnen ook buiten de normale openingsuren, uiteraard na afspraak!

Praktisch:

  • Reserveren is nodig en kan via Toerisme & UiT (014 44 33 55). 
  • De gidsvergoeding bedraagt 50 euro/gids + 5 euro dossierkost. 
  • Een demonstratie van het kantklossen kost 5 euro. 
  • De toegang tot het museum is gratis voor kinderen en jongeren tot 18 jaar. Ook begeleiders van groepen hoeven niet te betalen.

Gratis schoolvervoer

Archief en Musea Turnhout is een erkende ‘cultuurschakel’. Klasgroepen kunnen via DynamoOPWEG het Begijnhofmuseum, het Museum van de Speelkaart en het Taxandriamuseum tijdens de daluren gratis per bus bezoeken. Op die manier genieten jongeren en hun leerkrachten van onze educatieve en culturele activiteiten.
Wil je als school gebruik maken van dit initiatief? Surf naar de website van Dynamo3