Met je klas

Omdat van de richtlijnen in verband met het coronavirus regelmatig wijzigen, neem je best contact op met onze educatieve medewerker. Zij kan de mogelijkheden van dat moment toelichten.


Werk mee aan de Collectieve Collectie

Nog tot 23 december “De Collectieve Collectie” plaats in het museum. Kunstenaar Kristof Van Gestel presenteert elementen uit het proces van dit participatieve en artistieke onderzoeksproject, waarin hij samen met het publiek aan de slag gaat met een collectie ‘zwerfgoed’. De manier waarop er in een museum objecten verzameld, geordend, gewaardeerd, getoond worden, maar ook hoe je er verhalen over vertelt, wordt in het project als lens gebruikt om onze relatie tot alledaagse dingen te onderzoeken. Zo ontstaat een eigenzinnige en artistieke praktijk van waarderen en hergebruik.

Je kan op meerdere manieren deelnemen aan het project: breng een eigen object binnen aan de balie, neem collageboeken mee en ga ermee in de klas aan de slag, ga op ontdekking op de website collectievecollectie.be of schrijf je in voor een workshop in de Museumgarage en ga samen met Kristof aan de slag met de aangeleverde objecten. Later volgt een weggeefmarkt met alle unieke dingen die ontstaan.


Leuke museumactiviteiten online

Binnen vier vaste rubrieken kan je vanop afstand aan de slag met leuke museumworkshops, zoekopdrachtjes en weetjes. Laat je uitdagen door onze musea, of lees meer over bijzondere objecten uit de collectie!

Klik hier voor meer info! 

 

Bomen en Kunst in de Stad

Wist je dat je in een stad als Turnhout ook over bomen kan leren? In samenwerking met BOS+ en MUS-E Belgium heeft het Taxandriamuseum een kunsteducatieve rondleiding voor het 4de, 5de en 6de leerjaar van het lager onderwijs uitgewerkt.

Aan de hand van opdrachten, spelletjes en stellingen staan we samen stil bij het belang van bomen en hun rol bij klimaatverandering. We kijken door een ‘natuurbril’ naar kunst in de straat en in het museum, en leren op een verrassende manier de producten en diensten van bossen te waarderen.

Bij de start in het Taxandriamuseum staan we meteen oog in oog met een vroegere bosbewoner, het laatste hert van Turnhout. We bewonderen er o.a. het werk van de Lieremanschilders en leren er bikkelen. Daarna neemt de gids ons mee naar het hartje van het centrum om er bijzondere plekken en kunstwerken te ontdekken. Een  ontspanningsoefening bij een Ginkgo Biloba boom doet bijna vergeten dat we ons in een haastige stad bevinden.

Tip: Kies je voor je bosklassen de Kempen als groene bestemming? Dan is deze activiteit een uitstekende meerwaarde!

Praktische info

 • Taxandriamuseum, Begijnenstraat 28, Turnhout – www.taxandriamuseum.be
 • Duur: 1,5 uur
 • Prijs: gids: 50 euro/gids + 5 euro dossierkost, de toegang tot het museum is gratis voor -18 jaar en begeleiders van groepen
 • Aantal: max. 25 leerlingen per groep, max. 2 groepen tegelijkertijd
 • Reserveer via Toerisme & UiT, gidsen@turnhout.be, 014 44 33 55
 • Meer info via mail

Partners:

 • MUS-E Belgium is een open platform voor professionele kunstenaars die vanuit een sociaal en maatschappelijk engagement hun kunstpraktijk vertalen in artistieke trajecten binnen het onderwijs, de vrije tijd en de welzijnssector.
 • BOS+ is een Vlaamse organisatie die zich specifiek inzet voor bosbehoud, beter bos en meer bos in Vlaanderen en de wereld.

 

Educatieve zoektocht

Leerlingen van het vijfde en het zesde leerjaar van het basisonderwijs kunnen de geschiedenis van onze stad en streek leren kennen via een zoektocht. De opdrachten zijn gevarieerd, interactief en gebaseerd op de verschillende personages van 'Hotel Taxandria'
De tocht kan individueel of in groepjes gedaan worden. De bijhorende brochure bevat bovendien leuke weetjes.

 • Prijs: 10 euro per klas
 • Reserveer via taxandriamuseum@turnhout.be of 014 43 63 35
 • Tip: combineer de zoektocht met een rondleiding door het museum!
 • Voor individuele bezoekers bedraagt de kostprijs 1 euro per zoektocht.

De zoektocht kwam tot stand dankzij Lions Club Turnhout en de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring Taxandria. Ideeweb zorgde samen met Creamus voor de uitvoering.

Zoektocht Taxandriamuseum

Workshops

Omwille van veiligheidsmaatregelen kunnen er momenteel geen workshops doorgaan in het museum.

Het Taxandriamuseum organiseert regelmatig thematische workshops voor scholen. Hou deze website in de gaten voor updates.
Enkele sfeerbeelden van de workshops archeologie kan je hier bekijken.

Rondleidingen

Onze gidsen geven rondleidingen voor leerlingen vanaf het eerste leerjaar. Scholen kunnen kiezen tussen de vaste opstelling over de geschiedenis van Turnhout en de Antwerpse Kempen, of een tijdelijke tentoonstelling. Het verhaal wordt aangepast aan de leeftijd en de voorkennis van de leerlingen. 

Schoolbezoeken kunnen ook buiten de normale openingsuren, uiteraard na afspraak!

Praktisch:

 • Reserveren is nodig en kan via Toerisme & UiT (014 44 33 55). 
 • De gidsvergoeding bedraagt 50 euro/gids + 5 euro dossierkost. 
 • Een demonstratie van het kantklossen kost 5 euro. 
 • De toegang tot het museum is gratis voor kinderen en jongeren tot 18 jaar. Ook begeleiders van groepen hoeven niet te betalen.

Rondleiding voor kinderen

Gratis schoolvervoer

Archief en Musea Turnhout is een erkende ‘cultuurschakel’. Klasgroepen kunnen via DynamoOPWEG het Begijnhofmuseum, het Museum van de Speelkaart en het Taxandriamuseum tijdens de daluren gratis per bus bezoeken. Op die manier genieten jongeren en hun leerkrachten van onze educatieve en culturele activiteiten.
Wil je als school gebruik maken van dit initiatief? Surf naar de website van Dynamo3