Met je klas

Wat is er mogelijk met mijn klas in het Taxandriamuseum?

Wel, je kiest helemaal zelf de meest gepaste formule voor je klasbezoek. Je kunt uiteraard ook verschillende elementen combineren en zo zelf je uitstap samenstellen. Wat zijn de mogelijkheden?

1. Je boekt een rondleiding naar keuze met gids
2. Je gaat zelfstandig aan de slag met door het museum aangeleverd materiaal
3. Je steekt je handen uit de mouwen tijdens een workshop met begeleiding

Blijf je graag op de hoogte van al het nieuws voor scholen in de musea? Schrijf je dan hier in voor de Nieuwsbrief Onderwijs. 

Hier vind je per formule meer uitleg:

1. Rondleiding met gids

Onze gidsen geven rondleidingen voor leerlingen vanaf het eerste leerjaar. Scholen kunnen kiezen tussen de vaste opstelling over de geschiedenis van Turnhout en de Antwerpse Kempen, of een tijdelijke tentoonstelling. Het verhaal wordt aangepast aan de leeftijd en de voorkennis van de leerlingen. In oktober 2021 opent de nieuwste tijdelijke tentoonstelling 'Passage - Kempense Kunst nu'.

Schoolbezoeken kunnen ook buiten de normale openingsuren, uiteraard na afspraak!

Praktisch:

 • Reserveren is nodig en kan via Toerisme & UiT (014 44 33 55). 
 • De gidsvergoeding bedraagt 50 euro/gids + 5 euro dossierkost. 
 • De toegang tot het museum is gratis voor kinderen en jongeren tot 18 jaar. Ook begeleiders van groepen hoeven niet te betalen.

 

Bomen en Kunst in de Stad

Wist je dat je in een stad als Turnhout ook over bomen kan leren? In samenwerking met BOS+ en MUS-E Belgium heeft het Taxandriamuseum een kunsteducatieve rondleiding voor het 4de, 5de en 6de leerjaar van het lager onderwijs uitgewerkt.

Aan de hand van opdrachten, spelletjes en stellingen staan we samen stil bij het belang van bomen en hun rol bij klimaatverandering. We kijken door een ‘natuurbril’ naar kunst in de straat en in het museum, en leren op een verrassende manier de producten en diensten van bossen te waarderen.

Bij de start in het Taxandriamuseum staan we meteen oog in oog met een vroegere bosbewoner, het laatste hert van Turnhout. We bewonderen er o.a. het werk van de Lieremanschilders en leren er bikkelen. Daarna neemt de gids ons mee naar het hartje van het centrum om er bijzondere plekken en kunstwerken te ontdekken. Een  ontspanningsoefening bij een Ginkgo Biloba boom doet bijna vergeten dat we ons in een haastige stad bevinden.

Tip: Kies je voor je bosklassen de Kempen als groene bestemming? Dan is deze activiteit een uitstekende meerwaarde!

Praktische info

 • Duur: 1,5 uur
 • Prijs: gids: 50 euro/gids + 5 euro dossierkost, de toegang tot het museum is gratis voor -18 jaar en begeleiders van groepen
 • Aantal: max. 25 leerlingen per groep, max. 2 groepen tegelijkertijd
 • Reserveer via Toerisme & UiT, gidsen@turnhout.be, 014 44 33 55
 • Meer info via mail

Partners:

 • MUS-E Belgium is een open platform voor professionele kunstenaars die vanuit een sociaal en maatschappelijk engagement hun kunstpraktijk vertalen in artistieke trajecten binnen het onderwijs, de vrije tijd en de welzijnssector.
 • BOS+ is een Vlaamse organisatie die zich specifiek inzet voor bosbehoud, beter bos en meer bos in Vlaanderen en de wereld.

2. Een zelfstandig bezoek aan het museum

Zoektocht Hotel Taxandria (10-12 jarigen)

Specifiek voor leerlingen van het vijfde en het zesde leerjaar: in elke kamer van het Taxandriamuseum maken ze kennis met de verschillende bewoners van “Hotel Taxandria”. Ze voeren de gevarieerde opdrachten uit en vernemen zo leuke anekdotes over de cultuur en geschiedenis van de Kempen. Met de bijhorende brochure die ze mogen houden, kunnen ze de zoektocht individueel of in groepjes tot een goed einde brengen.

Wie weet is er nog wel even tijd om te kruisboogschieten in de tuin of in de kelder? In de klas kunnen ze achteraf nog een leuk aandenken knutselen met behulp van ons YouTube kanaal. Kortom, een leuk pakket voor een namiddagje zonder zorgen; ook voor andere leerjaren die een vrije toer door het museum doen.

3. Workshops met begeleiding

Nieuw: Kunstateliers met kunstenaars uit de nieuwste expo 'Passage - Kempense Kunst nu'

Exposerende kunstenaars Ronny Broeckx en Katrin Dekoninck delen hun passie met leerlingen. Op aanvraag begeleiden zij exclusieve workshops voor klassen uit zowel het basis- als het secundair onderwijs. De gebruikte materialen en technieken worden afgestemd op de leeftijd.

Om een workshop bij de tentoonstelling 'Passage - Kempense Kunst nu' te reserveren, vul je minstens 3 weken voor de gewenste datum dit formulier in. We bieden de workshops aan op dinsdag – of donderdagnamiddag om 14u. Na het indienen van deze aanvraag contacteren we je en volgt een definitieve bevestiging. Wens je op een ander moment langs te komen voor de workshop, mail dan je voorstel naar museumworkshop@turnhout.be en we bekijken samen wat mogelijk is.

 • Tarief: 75 euro voor 1,5 uur workshop
  Materialenkost 0.50 euro per persoon
  Toegang gratis voor -18 en begeleiding

Goed om te weten:

Gratis schoolvervoer

Archief en Musea Turnhout is een erkende ‘cultuurschakel’. Klasgroepen kunnen via DynamoOPWEG het Begijnhofmuseum, het Museum van de Speelkaart en het Taxandriamuseum tijdens de daluren gratis per bus bezoeken. Op die manier genieten jongeren en hun leerkrachten van onze educatieve en culturele activiteiten.
Wil je als school gebruik maken van dit initiatief? Surf naar de website van Dynamo3

Leuke museumactiviteiten online

Binnen vier vaste rubrieken kan je vanop afstand aan de slag met leuke museumworkshops, zoekopdrachtjes en weetjes. Laat je uitdagen door onze musea, of lees meer over bijzondere objecten uit de collectie!

Klik hier voor meer info!