Met je klas

Handwerk Bandwerk: workshops voor scholen

In het kader van de tentoonstelling 'Handwerk Bandwerk - Neuzen in een Kempense kleerkast' worden workshops georganiseerd voor leerlingen van het 1ste leerjaar basisonderwijs tot en met 2de leerjaar middelbaar onderwijs.

 • Duur: 1,5 uur
 • Prijs: 75 euro voor een groep van max. 25 leerlingen
 • Periode: op aanvraag
 • Info en inschrijven

1ste en 2de leerjaar:
In de expo ‘Handwerk Bandwerk' ontdekken de leerlingen wat het was om schoolkind te zijn in overgrootmoeders tijd. Leren schrijven ging hand in hand met leren borduren. De tocht langs o.a. uniformen, boekentassen, merklappen, doop- en trouwjurken eindigt met een eigen handwerkje. Eerst oefenen de leerlingen een aantal steken, daarna borduren ze de beginletter van hun naam op een hang tag.

3de en 4de leerjaar:
Klein Peerke een loer draaien? Deze zin krijgt betekenis na een bezoek aan het Taxandriamuseum! De rode draad loopt langs valken, klompen en ander schoeisel. Thema’s als de jacht en archeologie komen aan bod en uiteraard gaan de leerlingen zelf ook aan de slag. Een unieke herinnering, handgemaakt van leder, nemen ze mee naar huis.

Houten Paspop

5de en 6de leerjaar:
Vandaag lijkt het of een nieuw kledingstuk snel in huis is gehaald. Vroeger was dat anders! De leerlingen staan even stil bij alle arbeidsprocessen van textiel. Hun eigen kledij is het startschot voor een zoektochtje doorheen de tentoonstelling ‘Handwerk Bandwerk’. Hoe arbeidsintensief weven is, testen ze zelf uit door een sleutelhanger van parels te maken.

1ste en 2de jaar middelbaar onderwijs:
Er bestaan ontzettend veel uitdrukkingen in onze taal die recht uit de textielnijverheid komen. Hopelijk raken de leerlingen hun draad niet kwijt bij de speurtocht naar deze spreekwoorden. Nadat ze alle verdiepingen van het 16de-eeuwse herenhuis ontdekt hebben, gaan ze creatief aan de slag met taal om hun kledij te pimpen met nieuwe TXTL#quotes op buttons.

Schoolarrangement met MOOOV

Het Taxandriamuseum werkt samen met MOOOV om tijdens het filmfestival dagarrangementen voor scholen aan te bieden. Combineer een film met een workshop, een zoektocht of een rondleiding door het museum: 

Handwerk Bandwerk 
In elke kamer van het Taxandriamuseum zetten de verschillende bewoners hun kleerkast op een kiertje zodat we kunnen binnenpiepen. Wat droeg de boswachter? Waar gingen de dames van Turnhout vroeger shoppen? Wat vond de verzamelaar bijzonder om bij te houden? De tentoonstelling ‘Handwerk Bandwerk’ licht een tipje van de sluier voor ons op. We bekijken een aantal stukken en gaan daarna met wol of stof aan de slag in een textiel workshop. De techniek is aangepast volgens leeftijd.

 • Vanaf de 1ste graad basisonderwijs t.e.m. de 1ste graad middelbaar onderwijs
 • Tot 25 leerlingen met 1 volwassen begeleider
 • Duur: 1,5 uur

Zoektocht door het museum
Spelenderwijs leren de leerlingen de geschiedenis van de stad en regio kennen. De opdrachten zijn gevarieerd, interactief en gebaseerd op de verschillende personages van ‘Hotel Taxandria’: Wiske het Hert, de Vrouwen van Turnhout, de torenwachter, de internaatstudente, de archeoloog,…

De tocht kan individueel of in groepjes gedaan worden. De bijhorende brochure bevat bovendien leuke weetjes!

 • Voor 3de graad basisonderwijs
 • Max. 30 leerlingen
 • Min. 2 volwassen begeleiders
 • Duur: 1,5 uur

Aangepaste rondleiding met een gids door het museum, waarin de geschiedenis van stad en regio aan bod komt.

 • Lagere en middelbare school
 • Duur: 1,5 uur

 Meer info en reservatie


Educatieve zoektocht

Leerlingen van het vijfde en het zesde leerjaar van het basisonderwijs kunnen de geschiedenis van onze stad en streek leren kennen via een zoektocht. De opdrachten zijn gevarieerd, interactief en gebaseerd op de verschillende personages van 'Hotel Taxandria'
De tocht kan individueel of in groepjes gedaan worden. De bijhorende brochure bevat bovendien leuke weetjes.

 • Prijs: 10 euro per klas
 • Reserveer via taxandriamuseum@turnhout.be of 014 43 63 35
 • Tip: combineer de zoektocht met een rondleiding door het museum!
 • Voor individuele bezoekers bedraagt de kostprijs 1 euro per zoektocht.

De zoektocht kwam tot stand dankzij Lions Club Turnhout en de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring Taxandria. Ideeweb zorgde samen met Creamus voor de uitvoering.

Zoektocht Taxandriamuseum

Workshops

Het Taxandriamuseum organiseert regelmatig thematische workshops voor scholen. Hou deze website in de gaten voor updates.

Enkele sfeerbeelden van de workshops archeologie kan je hier bekijken.

Rondleidingen

Onze gidsen geven rondleidingen voor leerlingen vanaf het eerste leerjaar. Scholen kunnen kiezen tussen de vaste opstelling over de geschiedenis van Turnhout en de Antwerpse Kempen, of een tijdelijke tentoonstelling. Het verhaal wordt aangepast aan de leeftijd en de voorkennis van de leerlingen. 

Schoolbezoeken kunnen ook buiten de normale openingsuren, uiteraard na afspraak!

Praktisch:

 • Reserveren is nodig en kan via Toerisme & UiT (014 44 33 55). 
 • De gidsvergoeding bedraagt 50 euro/gids + 5 euro dossierkost. 
 • Een demonstratie van het kantklossen kost 5 euro. 
 • De toegang tot het museum is gratis voor kinderen en jongeren tot 18 jaar. Ook begeleiders van groepen hoeven niet te betalen.

Rondleiding voor kinderen

Gratis schoolvervoer

Archief en Musea Turnhout is een erkende ‘cultuurschakel’. Klasgroepen kunnen via DynamoOPWEG het Begijnhofmuseum, het Museum van de Speelkaart en het Taxandriamuseum tijdens de daluren gratis per bus bezoeken. Op die manier genieten jongeren en hun leerkrachten van onze educatieve en culturele activiteiten.
Wil je als school gebruik maken van dit initiatief? Surf naar de website van Dynamo3