Met je klas

Expo 'Manen en Laarzen' - Koen Broucke

Van 20 oktober 2017 tot 31 januari 2018 loopt in het Taxandriamuseum de tijdelijke tentoonstelling 'Manen en Laarzen. Bijzondere verschijningen tijdens Turnhoutse veldslagen' van kunstenaar/historicus Koen Broucke.

Interactief bezoek

Koen Broucke - patriottenLeerlingen van de tweede en derde graad van het middelbaar onderwijs kunnen de tentoonstelling doorlopen aan de hand van een opdrachtenboekje. Hierbij ligt de nadruk op het belang van berichtgeving en de manipulatie van beelden. Broucke laat de jongeren kijken naar kunst met oog voor de specifieke tijdsgeest. Hij wijst bovendien op de merkwaardige tegenstelling in beeldvorming tussen hemelse interventies (een maanleger, verschijningen) en de bittere realiteit van de veldslagen (schoeisel).

 • De tentoonstelling sluit aan bij de vakken geschiedenis en esthetica/maatschappelijke vorming.
 • Een publieksgids is beschikbaar die de leerkrachten meer achtergrondinformatie biedt. 
 • Prijs: 10 euro per klas (opdrachtenboekjes + publieksgids)

De toegang is gratis voor jongeren tot 18 jaar, inclusief hun begeleiders.

VIP-bezoek

Het is eveneens mogelijk om je klas te laten rondleiden door de kunstenaar zelf! Koen Broucke is een heerlijke verteller en weet als geen ander hoe hij een groep kan begeesteren met zijn verhalen en anekdotes.

 • Een rondleiding kost 50 euro + 5 euro (administratiekosten) en is te reserveren via Toerisme & UiT, gidsen@turnhout.be – 014 44 33 55

Educatief traject

In samenwerking met de Vrije Technische Scholen Turnhout wordt een educatief traject uitgestippeld rond de manipulatie van historische beelden. Begin 2018 krijgt het resultaat van dit jongerenproject een plaats in cultuurhuis de Warande.

Workshops in samenwerking met MOOOV

Ook tijdens het filmfestival 2018 heeft MOOOV een specifiek aanbod voor het onderwijs. En opnieuw werkt het Taxandriamuseum mee om scholen een dagarrangement in Turnhout laten beleven.

Deze activiteiten kan je boeken in combinatie met een MOOOV-film:

1. Workshop kruisboogschieten en een kijkdoos maken

In de jachtkamer van het Taxandriamuseum hangen heel oude kruisbogen aan de muur. Jagen is vandaag niet alleen meer voor adellijke dames en deftige heren, ook kinderen kunnen een speelgoedversie van de kruisboog testen in het museum. Het Turnhouts tafereel dat als doelwit dient, wordt ook omgetoverd tot een kijkdoos om mee te nemen naar huis.

 • Voor 1ste en 2de graad basisonderwijs
 • 23, 24, 26 en 27 april, telkens van 13.30 uur tot 15.00 uur
 • max. 30 leerlingen

2. Radio Taxandria

Dompel jezelf onder in de luisterspelen van Radio Taxandria. Welk personage vertelt zijn of haar verhaal? Herken je jezelf, zet dan een stapje naar voor en toon je attributen aan de rest van de groep. Een beetje mysterieus? Ook voor het museum, want dit educatief muzisch pakket wordt voor het eerst getest.

 • Voor 3de graad basisonderwijs en 1ste graad middelbaar onderwijs
 • 24 - 27 april telkens van 9.45 uur tot 11.45 uur
 • max. 25 leerlingen

3. Zoektocht door het Taxandriamuseum

Spelenderwijs leren de leerlingen de geschiedenis van de stad en regio kennen. De opdrachten zijn gevarieerd, interactief en gebaseerd op de verschillende personages van ‘Hotel Taxandria’: Wiske het Hert, de Vrouwen van Turnhout, de torenwachter, de internaatstudente, de archeoloog,… De tocht kan individueel of in groepjes gedaan worden. De bijhorende brochure bevat bovendien leuke weetjes!

 • Voor 3de graad basisonderwijs
 • 23, 24, 26 en 27 april, in de namiddag

4. Aangepaste rondleiding door het museum

waarin de geschiedenis van de stad en regio aan bod komt

 • Lagere en middelbare school
 • 16 - 27 april, voor- en namiddag.

Wil je een arragement film + activiteit in het Taxandriamuseum boeken? Neem dan contact op met Dolores Beysen van MOOOV.


Brochure zoektochtEducatieve zoektocht

Voortaan kunnen leerlingen van het vijfde en
het zesde leerjaar van het basisonderwijs de geschiedenis van onze stad en streek leren kennen via een zoektocht. De opdrachten zijn gevarieerd, interactief en gebaseerd op de verschillende personages van 'Hotel Taxandria'. 
De tocht kan individueel of in groepjes gedaan worden. De bijhorende brochure bevat bovendien leuke weetjes!

 • Prijs: 10 euro per klas
 • Reserveer via taxandriamuseum@turnhout.be of 014 43 63 35
 • Tip: combineer de zoektocht met een rondleiding door het museum!
 • Voor individuele bezoekers bedraagt de kostprijs 1 euro per zoektocht.

De zoektocht kwam tot stand dankzij Lions Club Turnhout en de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring Taxandria. Ideeweb zorgde samen met Creamus voor de uitvoering.

Workshops

Het Taxandriamuseum organiseert regelmatig thematische workshops voor scholen. Hou deze website in de gaten voor updates.

Enkele sfeerbeelden van de workshops archeologie kan je hier bekijken.

Rondleidingen

Onze gidsen geven rondleidingen voor leerlingen vanaf het eerste leerjaar. Scholen kunnen kiezen tussen de vaste opstelling over de geschiedenis van Turnhout en de Antwerpse Kempen, of een tijdelijke tentoonstelling. Het verhaal wordt aangepast aan de leeftijd en de voorkennis van de leerlingen. 

Schoolbezoeken kunnen ook buiten de normale openingsuren, uiteraard na afspraak!

Praktisch:

 • Reserveren is nodig en kan via Toerisme & UiT (014 44 33 55). 
 • De gidsvergoeding bedraagt 50 euro/gids + 5 euro dossierkost. 
 • Een demonstratie van het kantklossen kost 5 euro. 
 • De toegang tot het museum is gratis voor kinderen en jongeren tot 18 jaar. Ook begeleiders van groepen hoeven niet te betalen.

Gratis schoolvervoer

Archief en Musea Turnhout is een erkende ‘cultuurschakel’. Klasgroepen kunnen via DynamoOPWEG het Begijnhofmuseum, het Museum van de Speelkaart en het Taxandriamuseum tijdens de daluren gratis per bus bezoeken. Op die manier genieten jongeren en hun leerkrachten van onze educatieve en culturele activiteiten.
Wil je als school gebruik maken van dit initiatief? Surf naar de website van Dynamo3