Met je klas

Het museum staat niet stil! 

Ook tijdens deze lange periode van sluiting kan je bij de Turnhoutse musea terecht voor leuke activiteiten, verhalen en uitdagingen. 

Iedere maandag vind je op onze sociale media en websites een leuke tip om creatief met onze collecties om te gaan. Op woensdag delen we (en gaan we op zoek naar) interessante verhalen en objecten. Vrijdag staat er een tip voor een leuke (gezins)activiteit klaar en zondagavond is er om een 'vergeten' kaartspel uit te proberen! 

Klik hier voor meer info! 

 

 

Bomen en Kunst in de Stad

 

Wist je dat je in een stad als Turnhout ook over bomen kan leren? In samenwerking met BOS+ en MUS-E Belgium heeft het Taxandriamuseum een kunsteducatieve rondleiding voor het 4de, 5de en 6de leerjaar van het lager onderwijs uitgewerkt.

 

Aan de hand van opdrachten, spelletjes en stellingen staan we samen stil bij het belang van bomen en hun rol bij klimaatverandering. We kijken door een ‘natuurbril’ naar kunst in de straat en in het museum, en leren op een verrassende manier de producten en diensten van bossen te waarderen.

 

Bij de start in het Taxandriamuseum staan we meteen oog in oog met een vroegere bosbewoner, het laatste hert van Turnhout. We bewonderen er o.a. het werk van de Lieremanschilders en leren er bikkelen. Daarna neemt de gids ons mee naar het hartje van het centrum om er bijzondere plekken en kunstwerken te ontdekken. Een  ontspanningsoefening bij een Ginkgo Biloba boom doet bijna vergeten dat we ons in een haastige stad bevinden.

 

Tip: Kies je voor je bosklassen de Kempen als groene bestemming? Dan is deze activiteit een uitstekende meerwaarde!

 

Praktische info

 

 • Taxandriamuseum, Begijnenstraat 28, Turnhout – www.taxandriamuseum.be
 • Duur: 1,5 uur
 • Prijs: gids: 50 euro/gids + 5 euro dossierkost, de toegang tot het museum is gratis voor -18 jaar en begeleiders van groepen
 • Aantal: max. 25 leerlingen per groep, max. 2 groepen tegelijkertijd
 • Reserveer via Toerisme & UiT, gidsen@turnhout.be, 014 44 33 55

 

Meer info via mail

 

Partners:

 

MUS-E Belgium is een open platform voor professionele kunstenaars die vanuit een sociaal en maatschappelijk engagement hun kunstpraktijk vertalen in artistieke trajecten binnen het onderwijs, de vrije tijd en de welzijnssector.

 

BOS+ is een Vlaamse organisatie die zich specifiek inzet voor bosbehoud, beter bos en meer bos in Vlaanderen en de wereld.

 

 

Educatieve zoektocht

Leerlingen van het vijfde en het zesde leerjaar van het basisonderwijs kunnen de geschiedenis van onze stad en streek leren kennen via een zoektocht. De opdrachten zijn gevarieerd, interactief en gebaseerd op de verschillende personages van 'Hotel Taxandria'
De tocht kan individueel of in groepjes gedaan worden. De bijhorende brochure bevat bovendien leuke weetjes.

 • Prijs: 10 euro per klas
 • Reserveer via taxandriamuseum@turnhout.be of 014 43 63 35
 • Tip: combineer de zoektocht met een rondleiding door het museum!
 • Voor individuele bezoekers bedraagt de kostprijs 1 euro per zoektocht.

De zoektocht kwam tot stand dankzij Lions Club Turnhout en de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring Taxandria. Ideeweb zorgde samen met Creamus voor de uitvoering.

Zoektocht Taxandriamuseum

Dagarrangement met MOOOV

Tijdens het jaarlijkse filmfestival van MOOOV kunnen scholen gratis een film combineren met een andere activiteit in de stad. Ook het Taxandriamuseum zit in het aanbod en biedt deze keuzemogelijkheden aan:

 • Zoektocht door het museum: voor de 3de graad van het basisonderwijs
 • Geleid bezoek aan het Taxandriamuseum: voor 1ste graad basisonderwijs tot en met 3de graad secundair onderwijs
 • Museumbezoek + workshop + kruisboogschieten:

  1ste en 2de graad basisonderwijs: een kijkdoos maken
  2de en 3de graad basisonderwijs: maak een loer om valken te kunnen trainen
  3de graad basisonderwijs en 1ste graad secundair onderwijs: potscherven puzzelen zoals een archeoloog.

 • Periode: maandag 20 april tot vrijdag 30 april 2020
 • Overloop het volledige programma randactiviteiten.
 • Reserveer tijdig!

© Hans Van Geel

Workshops

Het Taxandriamuseum organiseert regelmatig thematische workshops voor scholen. Hou deze website in de gaten voor updates.

Enkele sfeerbeelden van de workshops archeologie kan je hier bekijken.

Rondleidingen

Onze gidsen geven rondleidingen voor leerlingen vanaf het eerste leerjaar. Scholen kunnen kiezen tussen de vaste opstelling over de geschiedenis van Turnhout en de Antwerpse Kempen, of een tijdelijke tentoonstelling. Het verhaal wordt aangepast aan de leeftijd en de voorkennis van de leerlingen. 

Schoolbezoeken kunnen ook buiten de normale openingsuren, uiteraard na afspraak!

Praktisch:

 • Reserveren is nodig en kan via Toerisme & UiT (014 44 33 55). 
 • De gidsvergoeding bedraagt 50 euro/gids + 5 euro dossierkost. 
 • Een demonstratie van het kantklossen kost 5 euro. 
 • De toegang tot het museum is gratis voor kinderen en jongeren tot 18 jaar. Ook begeleiders van groepen hoeven niet te betalen.

Rondleiding voor kinderen

Gratis schoolvervoer

Archief en Musea Turnhout is een erkende ‘cultuurschakel’. Klasgroepen kunnen via DynamoOPWEG het Begijnhofmuseum, het Museum van de Speelkaart en het Taxandriamuseum tijdens de daluren gratis per bus bezoeken. Op die manier genieten jongeren en hun leerkrachten van onze educatieve en culturele activiteiten.
Wil je als school gebruik maken van dit initiatief? Surf naar de website van Dynamo3