Met je klas

Handwerk Bandwerk: workshops voor scholen

In het kader van de tentoonstelling 'Handwerk Bandwerk - Neuzen in een Kempense kleerkast' worden workshops georganiseerd voor leerlingen van het 1ste leerjaar basisonderwijs tot en met 2de leerjaar middelbaar onderwijs.

 • Duur: 1,5 uur
 • Prijs: 75 euro voor een groep van max. 25 leerlingen
 • Periode: op aanvraag
 • Info en inschrijven

1ste en 2de leerjaar:
In de expo ‘Handwerk Bandwerk' ontdekken de leerlingen wat het was om schoolkind te zijn in overgrootmoeders tijd. Leren schrijven ging hand in hand met leren borduren. De tocht langs o.a. uniformen, boekentassen, merklappen, doop- en trouwjurken eindigt met een eigen handwerkje. Eerst oefenen de leerlingen een aantal steken, daarna borduren ze de beginletter van hun naam op een hang tag.

3de en 4de leerjaar:
Klein Peerke een loer draaien? Deze zin krijgt betekenis na een bezoek aan het Taxandriamuseum! De rode draad loopt langs valken, klompen en ander schoeisel. Thema’s als de jacht en archeologie komen aan bod en uiteraard gaan de leerlingen zelf ook aan de slag. Een unieke herinnering, handgemaakt van leder, nemen ze mee naar huis.

Zoektocht Handwerk-Bandwerk

5de en 6de leerjaar:
Vandaag lijkt het of een nieuw kledingstuk snel in huis is gehaald. Vroeger was dat anders! De leerlingen staan even stil bij alle arbeidsprocessen van textiel. Hun eigen kledij is het startschot voor een zoektochtje doorheen de tentoonstelling ‘Handwerk Bandwerk’. Hoe arbeidsintensief weven is, testen ze zelf uit door een sleutelhanger van parels te maken.


Educatieve zoektocht

Leerlingen van het vijfde en het zesde leerjaar van het basisonderwijs kunnen de geschiedenis van onze stad en streek leren kennen via een zoektocht. De opdrachten zijn gevarieerd, interactief en gebaseerd op de verschillende personages van 'Hotel Taxandria'
De tocht kan individueel of in groepjes gedaan worden. De bijhorende brochure bevat bovendien leuke weetjes.

 • Prijs: 10 euro per klas
 • Reserveer via taxandriamuseum@turnhout.be of 014 43 63 35
 • Tip: combineer de zoektocht met een rondleiding door het museum!
 • Voor individuele bezoekers bedraagt de kostprijs 1 euro per zoektocht.

De zoektocht kwam tot stand dankzij Lions Club Turnhout en de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring Taxandria. Ideeweb zorgde samen met Creamus voor de uitvoering.

Zoektocht Taxandriamuseum

Workshops

Het Taxandriamuseum organiseert regelmatig thematische workshops voor scholen. Hou deze website in de gaten voor updates.

Enkele sfeerbeelden van de workshops archeologie kan je hier bekijken.

Rondleidingen

Onze gidsen geven rondleidingen voor leerlingen vanaf het eerste leerjaar. Scholen kunnen kiezen tussen de vaste opstelling over de geschiedenis van Turnhout en de Antwerpse Kempen, of een tijdelijke tentoonstelling. Het verhaal wordt aangepast aan de leeftijd en de voorkennis van de leerlingen. 

Schoolbezoeken kunnen ook buiten de normale openingsuren, uiteraard na afspraak!

Praktisch:

 • Reserveren is nodig en kan via Toerisme & UiT (014 44 33 55). 
 • De gidsvergoeding bedraagt 50 euro/gids + 5 euro dossierkost. 
 • Een demonstratie van het kantklossen kost 5 euro. 
 • De toegang tot het museum is gratis voor kinderen en jongeren tot 18 jaar. Ook begeleiders van groepen hoeven niet te betalen.

Rondleiding voor kinderen

Gratis schoolvervoer

Archief en Musea Turnhout is een erkende ‘cultuurschakel’. Klasgroepen kunnen via DynamoOPWEG het Begijnhofmuseum, het Museum van de Speelkaart en het Taxandriamuseum tijdens de daluren gratis per bus bezoeken. Op die manier genieten jongeren en hun leerkrachten van onze educatieve en culturele activiteiten.
Wil je als school gebruik maken van dit initiatief? Surf naar de website van Dynamo3