Met je klas

Expo 'Manen en Laarzen' - Koen Broucke

Van 20 oktober 2017 tot 31 januari 2018 loopt in het Taxandriamuseum de tijdelijke tentoonstelling 'Manen en Laarzen. Bijzondere verschijningen tijdens Turnhoutse veldslagen' van kunstenaar/historicus Koen Broucke.

Voor middelbare scholen is een opdrachtenboekje beschikbaar waarmee leerlingen aan de slag kunnen tijdens een bezoek aan de tentoonstelling. Niet zozeer de schoonheid, maar de boodschap en het leren kijken naar kunst staan hierbij centraal.

In samenwerking met de Vrije Technische Scholen Turnhout wordt een educatief traject uitgestippeld rond de manipulatie van historische beelden. Begin 2018 krijgt het resultaat van dit jongerenproject een plaats in cultuurhuis de Warande.

Uiteraard is het ook mogelijk om een rondleiding in schoolverband te boeken. Zie verder op deze pagina.

Educatieve zoektocht

Brochure zoektochtVoortaan kunnen leerlingen van het vijfde en
het zesde leerjaar van het basisonderwijs de geschiedenis van onze stad en streek leren kennen via een zoektocht. De opdrachten zijn gevarieerd, interactief en gebaseerd op de verschillende personages van 'Hotel Taxandria'. 
De tocht kan individueel of in groepjes gedaan worden. De bijhorende brochure bevat bovendien leuke weetjes!

 

Prijs: 10 euro per klas
Reserveer via taxandriamuseum@turnhout.be of 014 43 63 35
Tip: combineer de zoektocht met een rondleiding door het museum!
Voor individuele bezoekers bedraagt de kostprijs 1 euro per zoektocht.

De zoektocht kwam tot stand dankzij Lions Club Turnhout en de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring Taxandria. Ideeweb zorgde samen met Creamus voor de uitvoering.

Workshops

Het Taxandriamuseum organiseert regelmatig thematische workshops voor scholen. Hou deze website in de gaten voor updates.

Enkele sfeerbeelden van de workshops archeologie kan je hier bekijken.

Rondleidingen

Onze gidsen geven rondleidingen voor leerlingen vanaf het eerste leerjaar. Scholen kunnen kiezen tussen de vaste opstelling over de geschiedenis van Turnhout en de Antwerpse Kempen, of een tijdelijke tentoonstelling. Het verhaal wordt aangepast aan de leeftijd en de voorkennis van de leerlingen. 

Schoolbezoeken kunnen ook buiten de normale openingsuren, uiteraard na afspraak!

Praktisch:

  • Reserveren is nodig en kan via Toerisme & UiT (014 44 33 55). 
  • De gidsvergoeding bedraagt 50 euro/gids + 5 euro dossierkost. 
  • Een demonstratie van het kantklossen kost 5 euro. 
  • De toegang tot het museum is gratis voor kinderen en jongeren tot 18 jaar. Ook begeleiders van groepen hoeven niet te betalen.

Gratis schoolvervoer

Archief en Musea Turnhout is een erkende ‘cultuurschakel’. Klasgroepen kunnen via DynamoOPWEG het Begijnhofmuseum, het Museum van de Speelkaart en het Taxandriamuseum tijdens de daluren gratis per bus bezoeken. Op die manier genieten jongeren en hun leerkrachten van onze educatieve en culturele activiteiten.
Wil je als school gebruik maken van dit initiatief? Surf naar de website van Dynamo3