Met je klas

Zoektocht Hotel Taxandria (Basisonderwijs)

Zelfstandig bezoek

Specifiek voor leerlingen van het vijfde en het zesde leerjaar: in elke kamer van het Taxandriamuseum maken ze kennis met de verschillende bewoners van “Hotel Taxandria”. Ze voeren de gevarieerde opdrachten uit en vernemen zo leuke anekdotes over de cultuur en geschiedenis van de Kempen. Met de bijhorende brochure die ze mogen houden, kunnen ze de zoektocht individueel of in groepjes tot een goed einde brengen.

Wie weet is er nog wel even tijd om te kruisboogschieten in de tuin of in de kelder? In de klas kunnen ze achteraf nog een leuk aandenken knutselen met behulp van ons YouTube kanaal. Kortom, een leuk pakket voor een namiddagje zonder zorgen; ook voor andere leerjaren die een vrije toer door het museum doen.

Kruisboogschieten in een museum?! (Secundair onderwijs)

Zelfstandig bezoek

Naast de vaste opstelling ‘Hotel Taxandria’ waarbij je in elke kamer kennis maakt met een andere gast en dus een ander aspect van de Kempense geschiedenis en cultuur, loopt er ook de tentoonstelling 'Aanwinsten Uitgestald'. In elke thematische kamer kan je collectiestukken bewonderen die de laatste 20 jaar verzameld maar nog nooit getoond werden. In de tuin (en in de kelder bij slecht weer) is er een kruisboogstand waar je op enkele Turnhoutse figuren kan mikken. Leggen de leerlingen de link met wat ze binnen in het museum zagen?

Praktisch:

 • Prijs: 10 euro per klas voor de brochures van de zoektocht, de toegang tot het museum is gratis voor -18-jarigen en hun begeleiders
 • Geschatte duur: 1 uur en 30 minuten
 • Een datum reserveren kan via taxandriamuseum@turnhout.be of 014 43 63 35.
 • Openingsuren: dinsdag tot vrijdag van 14 tot 17 uur. Starten om 13.30 uur kan op aanvraag.

Reserveren

 • Geef de naam van je school, gemeente/stad, leerjaar, aantal kinderen en volwassen begeleiders door.
 • Laat een mailadres achter waarop onze educatieve medewerker contact opneemt voor het verloop van het bezoek en extra tips.

 

Leuke museumactiviteiten online

Binnen vier vaste rubrieken kan je vanop afstand aan de slag met leuke museumworkshops, zoekopdrachtjes en weetjes. Laat je uitdagen door onze musea, of lees meer over bijzondere objecten uit de collectie!

Klik hier voor meer info! 

Bomen en Kunst in de Stad

Wist je dat je in een stad als Turnhout ook over bomen kan leren? In samenwerking met BOS+ en MUS-E Belgium heeft het Taxandriamuseum een kunsteducatieve rondleiding voor het 4de, 5de en 6de leerjaar van het lager onderwijs uitgewerkt.

Aan de hand van opdrachten, spelletjes en stellingen staan we samen stil bij het belang van bomen en hun rol bij klimaatverandering. We kijken door een ‘natuurbril’ naar kunst in de straat en in het museum, en leren op een verrassende manier de producten en diensten van bossen te waarderen.

Bij de start in het Taxandriamuseum staan we meteen oog in oog met een vroegere bosbewoner, het laatste hert van Turnhout. We bewonderen er o.a. het werk van de Lieremanschilders en leren er bikkelen. Daarna neemt de gids ons mee naar het hartje van het centrum om er bijzondere plekken en kunstwerken te ontdekken. Een  ontspanningsoefening bij een Ginkgo Biloba boom doet bijna vergeten dat we ons in een haastige stad bevinden.

Tip: Kies je voor je bosklassen de Kempen als groene bestemming? Dan is deze activiteit een uitstekende meerwaarde!

Praktische info

 • Taxandriamuseum, Begijnenstraat 28, Turnhout – www.taxandriamuseum.be
 • Duur: 1,5 uur
 • Prijs: gids: 50 euro/gids + 5 euro dossierkost, de toegang tot het museum is gratis voor -18 jaar en begeleiders van groepen
 • Aantal: max. 25 leerlingen per groep, max. 2 groepen tegelijkertijd
 • Reserveer via Toerisme & UiT, gidsen@turnhout.be, 014 44 33 55
 • Meer info via mail

Partners:

 • MUS-E Belgium is een open platform voor professionele kunstenaars die vanuit een sociaal en maatschappelijk engagement hun kunstpraktijk vertalen in artistieke trajecten binnen het onderwijs, de vrije tijd en de welzijnssector.
 • BOS+ is een Vlaamse organisatie die zich specifiek inzet voor bosbehoud, beter bos en meer bos in Vlaanderen en de wereld.

Workshops

Omwille van veiligheidsmaatregelen kunnen er momenteel nog geen workshops doorgaan in het museum.

Het Taxandriamuseum organiseert regelmatig thematische workshops voor scholen. Hou deze website in de gaten voor updates.
Enkele sfeerbeelden van de workshops archeologie kan je hier bekijken.

Rondleidingen

Onze gidsen geven rondleidingen voor leerlingen vanaf het eerste leerjaar. Scholen kunnen kiezen tussen de vaste opstelling over de geschiedenis van Turnhout en de Antwerpse Kempen, of een tijdelijke tentoonstelling. Het verhaal wordt aangepast aan de leeftijd en de voorkennis van de leerlingen. 

Schoolbezoeken kunnen ook buiten de normale openingsuren, uiteraard na afspraak!

Praktisch:

 • Reserveren is nodig en kan via Toerisme & UiT (014 44 33 55). 
 • De gidsvergoeding bedraagt 50 euro/gids + 5 euro dossierkost. 
 • Een demonstratie van het kantklossen kost 5 euro. 
 • De toegang tot het museum is gratis voor kinderen en jongeren tot 18 jaar. Ook begeleiders van groepen hoeven niet te betalen.
 • Voor kinderen en jongeren in schoolverband (basis en secundair) geldt het protocol onderwijs: men kan met meerdere klasgroepen tegelijk het museum bezoeken.

Gratis schoolvervoer

Archief en Musea Turnhout is een erkende ‘cultuurschakel’. Klasgroepen kunnen via DynamoOPWEG het Begijnhofmuseum, het Museum van de Speelkaart en het Taxandriamuseum tijdens de daluren gratis per bus bezoeken. Op die manier genieten jongeren en hun leerkrachten van onze educatieve en culturele activiteiten.
Wil je als school gebruik maken van dit initiatief? Surf naar de website van Dynamo3