Deze pagina is niet beschikbaar in het Engels. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

Met je klas

Wat is er mogelijk met mijn klas in het Taxandriamuseum?

Wel, je kiest helemaal zelf de meest gepaste formule voor je klasbezoek. Je kunt uiteraard ook verschillende elementen combineren en zo zelf je uitstap samenstellen. Wat zijn de mogelijkheden?

Tip: blijf je graag op de hoogte van al het nieuws voor scholen in de musea? Schrijf je dan hier in voor de Nieuwsbrief Onderwijs. 

VAST AANBOD

1. Je boekt een rondleiding naar keuze met gids: meer info

2. Je gaat zelfstandig aan de slag met door het museum aangeleverd materiaal: meer info


Tijdelijk aanbod

Erfgoedweken 2024

Eeuwige familiejuwelen

Lang geleden vonden archeologen een halssnoer. Kunnen de kralen ons iets meer vertellen over de persoon die ze droeg? Misschien zijn de kralen wel herinneringen aan een verre thuis. Zo probeert de archeologie puzzelstukken uit een ver verleden samen te leggen en het verhaal te vervolledigen.

Aan de concièrgewoning van het Taxandriamuseum bevindt zich een archeologische opgraving op kindermaat. Met een prentenboek maken we kennis met de basisbeginselen van deze boeiende wetenschap. Daarna gaan we in groepjes aan de slag: we graven op en bekijken wat de vondsten ons vertellen of we bedenken wat onze sieraden over onze thuis verklappen. Samen creëren we zo nieuwe, kleurrijke familiejuwelen naar Merovingisch voorbeeld. Wie weet belanden ze later misschien opnieuw via een opgraving in het museum of worden ze thuis eeuwig bewaard?

Een Vip-arrangement voor het 3de kleuterklas en het 1ste leerjaar in samenwerking met Erfgoeddepot Noorderkempen en het Taxandriamuseum.

Praktisch:

 • Voor klassen van de 3de kleuterklas of het 1ste leerjaar basisonderwijs
 • duur: ca. 2u, 13u30-15u30
 • max. 1 klasgroep van ca. 20 leerlingen, min 1 volwassen begeleider
 • Dinsdag 16 april // donderdag 18 april // dinsdag 23 april // donderdag 25 april
 • Gratis
 • Reserveren kan via een mailtje aan museumworkshop@turnhout.be

Archeologiedepot: Vip-arrangement voor het 3de, 4de, 5de, 6de leerjaar

Wist je dat er boven het Speelkaartenmuseum nog 2 verdiepingen zijn? Nieuwsgierig om eens een kijkje te nemen achter de schermen? We nemen je mee naar het depot waar de archeologische vondsten bewaard worden. Heb je het beeld van Indiana Jones met schatkisten vol rijkdom in je hoofd? Dan stellen we dat beeld even bij en doorprikken we de clichés. We bekijken van dichtbij welke materialen er zoal bij een opgraving naar boven komen.

Daarna splitsen we de groep op en halen we enkele topstukken uit de bewaardozen en vertellen de verhalen erachter. Ondertussen gaat de tweede helft van de groep creatief of wetenschappelijk aan de slag.  Je kan als klas op voorhand kiezen tussen een workshop scherven puzzelen en keramiek reconstrueren of een replica maken van een bijzondere vondst uit Oud-Turnhout in klei.

Een Vip-arrangement voor het 3de, 4de, 5de en 6de leerjaar in samenwerking met Erfgoeddepot Noorderkempen en het Speelkaartenmuseum.

Praktisch:

 • Voor klassen van het 3de, 4de, 5de of 6de leerjaar basisonderwijs
 • duur: ca. 2u00, 10 uur tot 12 uur
 • max. 1 klasgroep van ca. 20 leerlingen, min 1 volwassen begeleider
 • Dinsdag 16 april // donderdag 18 april // dinsdag 23 april // donderdag 25 april
 • Gratis
 • Reserveren kan via een mailtje aan museumworkshop@turnhout.be

Archeologiedagen

Graven naar botten van je eigen fantasiedier

Een archeoloog neemt jouw klas mee naar het verleden doorheen verschillende kamers van het Taxandriamuseum. In de Jachtkamer ontdekken de kinderen een aantal opgezette dieren. Als we gaan opgraven in de Conciërgerie vinden we ook dierenbotten! Welk dier ontstaat er als we het skelet terug moeten samenstellen en het op papier tekenen?

Door de afwisseling van verhalen en doe-activiteiten is dit programma geschikt voor kinderen van de derde kleuterklas of het eerste leerjaar. Tijdens de opgraving en de creatieve workshop wordt de klas in 2 gesplitst, daarna wisselen de groepjes van activiteit.

Praktisch:

 • Gratis evenement
 • Vrijdag 24 mei van 13u30 tot 15u30.
 • Reserveren via nelle.debeuckeleer@turnhout.be. Informeer ook voor mogelijkheden op andere dagen.

Goed om te weten

Gratis schoolvervoer

Musea Turnhout is een erkende ‘cultuurschakel’. Klasgroepen kunnen via DynamoOPWEG het Begijnhofmuseum, het Museum van de Speelkaart en het Taxandriamuseum tijdens de daluren gratis per bus bezoeken. Op die manier genieten jongeren en hun leerkrachten van onze educatieve en culturele activiteiten.
Wil je als school gebruik maken van dit initiatief? Surf naar de website van Dynamo3

Leuke museumactiviteiten online

Binnen vier vaste rubrieken kan je vanop afstand aan de slag met leuke museumworkshops, zoekopdrachtjes en weetjes. Laat je uitdagen door onze musea, of lees meer over bijzondere objecten uit de collectie!

Klik hier voor meer info!