Deze pagina is niet beschikbaar in het Frans. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

Met je kinderen

Ben je op zoek naar de activiteiten voor volwassenen? Raadpleeg dan hier de 'Activiteiten' - webpagina.

Opgravingen en kruisboogschieten

Jonge avonturiers en hun (groot)ouders kunnen in het Taxandriamuseum samen deelnemen aan verschillende activiteiten in een doorschuifsysteem. Probeer een kruisboog uit op enkele illustere doelwitten uit de Turnhoutse geschiedenis, leef jullie uit door samen op te graven, speel een archeologisch bingospel, ga creatief aan de slag met dierenbotten en neem jullie tekenwerk mee naar huis. Kortom: een leuke actieve namiddag voor gezinnen met jonge kinderen.

Praktisch:

 • Zondag 14 juli 2024
 • Van 13.30 uur tot 16.30 uur in het Taxandriamuseum
 • Voor gezinnen met kinderen tussen 4 en 9 jaar
 • 5 euro per deelnemend kind. (Groot)ouders nemen als begeleiding gratis deel aan de workshop. Betalen kan aan de balie van het museum*.
 • Inschrijven doe je via een mail aan museumworkshop@turnhout.be
 • Max. 60 personen
 • *Volwassenen betalen ter plaatse nog de normale toegangsprijs tot het museum (5 euro / reductietarief 3 euro / kansentarief 1 euro) Voor -18 jarigen is een museumbezoek steeds gratis.

Schatten van Vlieg

In Hotel Taxandria werkt Piccolo, een speelse muis die elke kamer van binnen en buiten kent. Als trotse bediende van de oudste burgerwoning van Turnhout wil hij graag samen met jou in de hotelkamers gaan piepen. Terwijl je onderweg zijn leuke spelletjes doet, vertelt hij ondertussen ook nog de sappige roddels: wat een rare drinkgewoontes hebben die Romeinen, wat is er eigenlijk waar van het verhaal van de Heilige Amelberga, eten die kantklosters echt veel aardappelen, heb jij ooit al geproefd van het zwarte goud van Turnhout?

Vlieg door Turnhout

Schattenjagers, ‘smaakt’ een eerste schattenzoektocht naar meer? Gelukkig zijn er weer zes schatkisten verstopt in de stad! Haal je stempelkaart in één van de locaties en breng alle zoektochten tot een goed einde. Bij het vinden van de schatkist krijg je telkens een stempel. Ruil je kaart met 2, 4 of 6 stempels in voor een cadeautje!

Praktisch:

 • Van 1 juli tot en met 31 augustus 2024
 • Tijdens de openingsuren van het museum
 • Voor gezinnen met kinderen van 6 tot 12 jaar
 • Normale toegangstarief (-18 jaar gratis)

Picknick in de tuin

Picknicken in de gezellige, maar verborgen achtertuin van het Taxandriamuseum is het hele jaar door mogelijk tijdens de openingsuren. Elke dinsdag van augustus voorziet het museum tussen 12 en 15 uur extra animatie om het verorberen van je zelf meegebrachte picknick zo aangenaam mogelijk te laten verlopen.

Wat valt er te beleven?

Ga op zoek naar de personages die verstopt zijn in de tuin, blus muggen met waterpistolen of leer meer over het kantklossen tijdens de demonstraties. Geniet je liever van een voorleessessie of een knutselworkshop? Of hou je er van om in de voetsporen te treden van een echte archeoloog? Ook dat kan in de tuin van het Taxandriamuseum!

Praktisch:

 • Elke dinsdagmiddag van augustus
 • Tussen 12 en 15 uur. Het museum is ook al vanaf 12 uur geopend
 • De activiteiten van de picknick en de toegang tot de tuin zijn gratis
 • In het museum gelden de normale toegangstarieven (-18 jaar gratis).

 

Kinderspel/Kinderarbeid

Hoe voelt het om kind te zijn in de 19e eeuw? Ontmoet de zus van Senne in een aantal kamers van het museum en voer opdrachten uit om een cent te verdienen. Draai aan het spinnenwiel, loop op klompen en word een kei in bikkelen.

Praktisch:

 

Ontdek 'Radio Taxandria (ook in VGT)

Een kantwerkster, een torenwachter en een archeoloog. Welke rol speelden zij in de geschiedenis van Turnhout en de Antwerpse Kempen? Via luisterverhalen of filmpjes in Vlaamse Gebarentaal nemen zij en veel andere personages je mee in hun verhaal. Na of tijdens je bezoek aan de verschillende kamers van het museum kunnen creatievelingen terecht in 'De Herberg' voor een knutselactiviteit, avonturiers trainen dan weer hun kruisboog-skills in de kelder.

De luisterverhalen vind je aan de telefoons in de museumkamers, voor de filmpjes in Vlaamse Gebarentaal vraag je meer info en/of een tablet aan de balie.


Herberg Taxandria

Jonge bezoekers hebben een eigen plek in het Taxandriamuseum. In 'Herberg Taxandria' kunnen ze tekenen, knutselen en zich verkleden!

© Hans Van Geel

Kruisboogschieten in het museum/in de tuin

Schieten in een museum, kan dat? In de kelder van het 16de-eeuwse Huis metten Thoren wel! Wees gerust, we gebruiken geen pijlen, maar kurkenstoppen. In de Jachtkamer zie je de kruisbogen nog aan de muur hangen. Al van in de middeleeuwen waren de heide- en bosgebieden in de Kempen een waar jachtparadijs voor de hertogen van Brabant. Test zelf een miniversie van een kruisboog uit!Educatieve zoektocht

Kinderen van 10 tot 12 jaar kunnen de geschiedenis van onze stad en streek leren kennen via een zoektocht. De opdrachten zijn gevarieerd, interactief en gebaseerd op de verschillende personages van 'Hotel Taxandria'.  De tocht kan individueel of in groepjes gedaan worden. De bijhorende brochure bevat  bovendien leuke weetjes.

Prijs: 1 euro per zoektocht

De zoektocht kwam tot stand dankzij Lions Club Turnhout en de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring TaxandriaIdeeweb zorgde samen met Creamus voor de uitvoering.

Museumactiviteiten voor thuis

Binnen vier vaste rubrieken kan je thuis aan de slag met leuke museumworkshops, zoekopdrachtjes en weetjes. Laat je uitdagen door onze musea, of lees meer over bijzondere objecten uit de collectie! 

Klik hier voor meer info!