Zomer in het museum

STADSLAB 2022

Maandag 4 juli tot en met vrijdag 8 juli, van 9 tot 16.30 uur

Creatief meesterbrein? Actieve speelvogel? Stoere dierenliefhebber? Dan kan je dit écht niet missen. Ontwerp je eigen vlag, ontmoet valkeniers en leer boogschieten. Neem een exclusieve kijk achter de schermen bij de bib en in de Warande en waag je hoog in de toren van de beiaardier. Als een echte natuurspeurneus neem je de eetbare stadsnatuur en de kleine waterbeestjes onder de loep.

Leef je uit met tijdelijke tattoos of tijdens een groot stadsspel. In het spiksplinternieuwe STADSLAB neem je het over van de Turnhoutse burgemeester wanneer hij op vakantie is. Verwacht je aan een week vol straffe opdrachten en verrassende ontdekkingen.

Praktisch

• max. 20 deelnemers per leeftijdsgroep
  • Wie 2015 – 2013 en 2012 – 2010
  • Waar Speelkaartenmuseum, Druivenstraat 18
  • Prijs 45 euro/ 9 euro UiTPAS kansentarief
  • Schrijf je hier in

Extra: Een lunchpakket met drankjes en tussendoortjes meebrengen. Een stad binnenstebuiten keren doe je uiteraard met goede wandelschoenen.

Voor- en naopvang mogelijk van 8.30 tot 9 uur en van 16.30 tot 17.15 uur.

Samen met Bibliotheek Turnhout, Jeugddienst Turnhout, Sportdienst Turnhout, Natuurpunt Museum, Cultuurhuis de Warande, Taxandriamuseum en Begijnhofmuseum.

Gratis rondleiding

Elke dinsdag van de zomervakantie

Met de zomervakantie gaan ook de laatste twee maanden van de tentoonstelling 'Passage - Kempense kunst nu' in. Elke dinsdag om 14 uur start er een gratis rondleiding doorheen het hele museum. Je hoeft hiervoor niet te reserveren.

Praktisch

Tip: Kom nadien helemaal tot rust in de museumtuin, daar bewonder je een reeks beeldhouwwerken van Kempense kunstenaars.

Picknick op dinsdag

Elke dinsdag van augustus, van 12 tot 15 uur.

Picknicken in de gezellige, maar verborgen achtertuin van het Taxandriamuseum is het hele jaar door mogelijk tijdens de openingsuren. Elke dinsdag van augustus voorziet het museum extra animatie om het verorberen van je zelf meegebrachte picknick zo aangenaam mogelijk te laten verlopen.

Ontdek hier het volledige programma.

Gezinsworkshop 'Passage'

Kunstatelier

Na een inspirerende ‘Passage’ doorheen de tentoonstelling kunnen gezinnen zelf aan de slag, begeleid door een ervaren kunstenaar. Het eindresultaat van deze creatieve namiddag verdient thuis wellicht een ereplaatsje.

Op schattenjacht met Vlieg in het Taxandriamuseum

Deze zomer vertelt Vlieg geurende verhalen in het geschiedkundig Taxandriamuseum. Maar gelukkig hoef je ze niet allemaal te ruiken! In het begin van de vorige eeuw geloofden kantwerksters bijvoorbeeld dat een slecht ruikende adem nadelig was voor het zuiver houden van de kant. Als remedie dronken ze voordien steeds een slok jenever. Omdat kinderarbeid gangbaar was, moesten ook de kinderen dat doen. Stel je voor!

Met een tablet in de hand volg je het spoor van allerlei geurtjes en weetjes op zoek naar de schatkist van Vlieg. We beloven dat die wél lekker ruikt!

Kinderen hebben een eigen kamer in het museum waar ze mogen knutselen, kleuren of zich verkleden in een historische figuur. Na je bezoek is de gezellige achtertuin een heerlijke plek om te verpozen.

Vlieg door Turnhout

Hopelijk is je reukorgaan degelijk in vorm deze zomer, want Vlieg verstopte maar liefst zes schatkisten in de stad. Haal je stempelkaart in één van de locaties en onderneem alle zoektochten. Na het vinden van de schatkist krijg je per locatie een stempel. Bij 2, 4 of 6 stempels kun je de kaart inleveren voor cadeautjes!

Zomer in de musea

Ontdek ook wat er in het Speelkaartenmuseum en het Begijnhofmuseum te beleven is tijdens de zomermaanden!