Deze pagina is niet beschikbaar in het Frans. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

VAN EEN ANDERE KANT

50 jaar kantopleiding aan de Academie

In 2023 bestaat de kantafdeling van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten vijftig jaar. Van 29 april tot 5 november 2023 palmen de leerlingen een zaal van het Taxandriamuseum in om aan te tonen dat het kantklossen in die periode uitgroeide tot een creatieve en innovatieve kunstvorm.

Historiek

Sinds het begin van de 17de eeuw doet men aan kantklossen in Turnhout. Vanuit de Oudvlaamse kanttechniek ontwikkelden zich verschillende varianten die allemaal beoefend werden in onze stad.

De grote vraag naar kwalitatieve kant leidde in de 19de eeuw tot de oprichting van kantscholen en ateliers waar kinderen het vak leerden van ervaren kantwerksters.  Zij klosten in opdracht van een kantkantoor of -handelaar en hielpen zo mee om het gezinsinkomen te verhogen. De handelaars verkochten de stukken aan grotere kantoren in Antwerpen, Gent en Brussel zodat de kant van Turnhout wijd verspreid werd, ook internationaal.

Na de Tweede Wereldoorlog nam de vraag naar kant sterk af en sloten de kantscholen hun deuren. In 1972 breidde de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten het aanbod uit met een afdeling kant. Zo evolueerde het kantwerk van arbeid naar hobby.

Academie

In de Turnhoutse academie doceert Inge Deleu alle mogelijke kantsoortmethodes. Vanuit deze basistechnieken worden de leerlingen gestimuleerd om creatief te experimenteren met materialen: klosdraad, linnen, metaaldraad, ook driedimensionaal. Ze tekenen en klossen eigen ontwerpen vanuit het gevoel. De resultaten zijn dan ook heel uiteenlopend: van een silhouet over een drieluik naar een boomstam met kant.

Met ‘Van een andere kant’ bewijzen de leerlingen van de academie dat het kantambacht van weleer op vijftig jaar tijd geëvolueerd is naar een textiele kunstvorm die steeds meer aan populariteit wint.  

Met werk van

 • Elke Vandormael
 • Fabienne Goetschalckx
 • Griet Van Nijlen
 • Linda Esch
 • Lutgart Van Nevel
 • Marie Thérèse Ameloot
 • Peter Maes
 • Sabine Van Heupen

Wil je zelf een kantopleiding volgen? Neem contact op met de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten: sask@turnhout.be of 014 41 41 85.

 

ACTIVITEITEN

Open Kantatelier

Wie het kantklossen al enigszins onder de knie heeft en graag oefent maar niet veel tijd heeft, kan in het Taxandriamuseum terecht. In samenwerking met docente Inge Deleu organiseert het museum een open-kantatelier. Het atelier vindt afwisselend op donderdagavond of op maandagnamiddag plaats. Deelnemers kunnen wekelijks of tweewekelijks komen.

Er worden geen lessen gegeven en er zijn geen opgelegde stukken. Iedereen maakt wat hij of zij zelf wil. Kleurrijk, eenvoudig, ingewikkeld: het kan allemaal. Breien of haken kan ook. En wie zonder inspiratie zit, kijkt maar even op de kantzolder van het museum! Doel is om gezellig samen te handwerken en elkaar te helpen indien nodig. Uiteraard is Inge Deleu er telkens om bij te sturen. 

Wanneer? September tot juni, op donderdag van 18 tot 21 uur of op maandag van 13 tot 16 uur – niet in vakantieperiodes

 • Materiaal zelf mee te brengen
 • Info & inschrijven: taxandriamuseum@turnhout.be, tel. 014 43 63 35
 • Deelname: 70 euro per jaar (tweewekelijks)