Deze pagina is niet beschikbaar in het Engels. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

Twee eeuwen valkerij

fototentoonstelling, van 21 mei tot 29 augustus 2021

’Mon espoir est en pennes’ - de valkeniersleuze

Valkerij bestaat nog steeds en staat op de lijst van UNESCO Immaterieel Werelderfgoed. De valkenier wordt gedreven door een speciale liefde voor roofvogels. Hij bouwt met veel geduld een diepe relatie met zijn vogel op. Valkerij wordt beoefend op alle continenten. Veel valkeniers spelen een actieve rol in projecten voor natuurbehoud.

De International Association for Falconry and Conservation of Birds of Prey (IAF) bestaat uit 110 verenigingen uit 87 landen met in totaal 75.000 leden.

Karel Mollen

Karel Mollen (1854-1935) was de laatste beroepsvalkenier in Europa. Zijn vader Adriaan (1816-1895) was hoofdvalkenier van de Nederlandse koningen Willem II en III. 

De karakteristieke foto’s uit de persoonlijke albums van Karel & Adriaan geven een levendig beeld van de valkerij in de jaren rondom de eeuwwisseling.

Het adressen- en orderboekje van Adriaan en Karel geeft een boeiend inzicht in de valkerij en valkeniers uit die periode. De nazaten van Karel Mollen bewaarden een bijzondere collectie benodigdheden rond de valkerij voor het nageslacht.

Het gaat om leesten voor het maken van de huiven, verschillende maten huiven, bellen, schoenen, een loer, langveters, gereedschappen en fristfrasten om de vogel te strelen zodat hij gewend raakte aan de mens. Deze toebehoren leverde Mollen wereldwijd aan valkeniers.

Ook was hij beroemd om de goede kwaliteit slechtvalken die werden gevangen in Valkenswaard, op de uitgestrekte heide van de Brabantse Kempen.

Fotografe Ingrid Peels

De recente foto’s over de valkerij en toebehoren zijn gemaakt door Ingrid Peels: een achterkleindochter van Karel Mollen en in 2020 afgestudeerd als fotograaf aan de Academie voor Beeldende Kunst in Hoogstraten. De beelden werden genomen in de Belgische Ardennen.

Publicatie

In een publicatie worden het leven van Karel Mollen en dat van zijn vader Adriaan beschreven en verlevendigd met nieuwe en oude foto’s. Het boek in full color (256 pag’s) komt in juni uit. Verkrijgbaar op www.lecturis.nl voor € 44,95