Handwerk Bandwerk - Neuzen in een Kempense Kleerkast

Tentoonstelling van 16 november 2018 tot 22 december 2019
Taxandriamuseum

Elke dag bepalen we welke kleren we aantrekken. De kledingkeuzes die we maken en die onze voorouders maakten, worden bepaald door onze positie in de maatschappij, onze bezigheden voor die dag, financiële middelen en persoonlijke smaak. Daardoor is kleding een interessant verzamelgebied voor musea. Want elk kledingstuk, hoe onbeduidend ook, kan veel verhalen vertellen. De expo 'Handwerk Bandwerk' biedt nooit eerder getoonde collectiestukken van het museum Tempelhof in Beerse en het Turnhoutse Taxandriamuseum.

De aanleiding van deze tentoonstelling is de tijdelijke sluiting van het museum Tempelhof. De thema’s worden aangeleverd door de zalen in het Taxandriamuseum. Elke kamer krijgt een textiel- en kostuuminterpretatie. De wereld van de valkeniers leidt bijvoorbeeld naar de kleding van boswachters en jagers. Het thema ‘ontwikkeling van de Kempen’ naar streekdrachten en de centrale rol die Turnhout speelde voor de aankoop van kleding. Vanaf de 19de eeuw kon men in onze stad terecht voor allerlei kleding en accessoires. Prentkaarten, foto's en advertenties geven een blik op kledingwinkels uit lang vervlogen tijden. Voor sommige bezoekers zal deze kamer heel wat herinneringen oproepen.

Handwerk Bandwerk - De verzamelaar

Vroeger leerden meisjes op school hoe ze zelf kleding konden maken of herstellen. Kledingstukken werden meermaals versteld en gedragen door verschillende kinderen van hetzelfde gezin. Duurzaamheid avant la lettre. Merklappen, schorten, kinderkleding, doopkleding en feestkleding komen aan bod, maar ook alledaagse voorwerpen als luiers en doeken waarin baby’s gewikkeld werden.

Het indrukwekkende kunstkabinet van het museum is dé ideale plek voor een aantal bijzonderheden, zoals kinderkazuifels waarin kinderen zich konden verkleden. Souvenirs meegebracht van verre reizen krijgen er eveneens een plaats. Imposant zijn de creaties van een Brussels modehuis die de echtgenote van een Turnhouts textielfabrikant rond 1900 droeg.

Turnhoutse kant komt vooral aan bod met stukken uit de periode na de Tweede Wereldoorlog, toen nog veel kantwerksters uit Turnhout en omgeving voor eigen plezier en voor familie of kennissen werkten.

De hedendaagse insteek van de expo is voorzien door leerlingen van de modeafdelingen van het Heilig Graf Turnhout. Zij neusden in de collecties en voegen systematisch eigen creaties toe aan de tentoonstelling. Ook studenten fotografie van CVO EduKempen tonen recent werk met als thema 'textiel en kleding'.

Kinderkleedjes - leerlingen Heilig Graf

In de marge van de tentoonstelling worden verschillende workshops voor volwassenengezinnen en scholen georganiseerd.

-----------

De tentoonstelling is samengesteld door Frieda Sorber van het ModeMuseum Antwerpen. De scenografie werd uitgewerkt door Kris De Hoon van Atelier 20+03.

Bekijk hier de reportage die '100% Cultuur' maakte voor ATV en RTV (TV-Plus).
Op deze pagina vind je een fotoreportage van de expo.

Taxandriamuseum, Begijnenstraat 28, www.taxandriamuseum.be

Tip! Combineer de tentoonstelling met een bezoek aan Weefatelier dRaaD, dat op wandelafstand van het museum ligt.