Met je kinderen

Let op: door de nieuwste coronamaatregelen van de Vlaamse overheid is het museum tijdelijk gesloten.

Museumactiviteiten bij je thuis! 

Binnen vier vaste rubrieken kan je thuis aan de slag met leuke museumworkshops, zoekopdrachtjes en weetjes. Laat je uitdagen door onze musea, of lees meer over bijzondere objecten uit de collectie!  

Klik hier voor meer info! 

Kunstendag voor kinderen - afgelast

Aanwinsten en de Collectieve Collectie (5 tot 10 jaar), 15 november 2020

We dromen over voorwerpen die er lief uitzien en ontdekken dingen waar we het nut niet van kennen. Vind jij een orde in objecten met dezelfde kleur? En wanneer wordt iets brol? Kunnen we ‘dingen’ ontmoeten?

Het Taxandriamuseum nodigt je uit voor een bezoek aan de expo ‘AANwinsten UITgestald – 20 jaar verzamelwoede’ en de Collectieve Collectie, waar er resultaten van workshops met Kunstenaar Kristof Van Gestel getoond worden én je ontdekt welke schatten er achter de muren van een museum schuilen.

Studenten van de Karel de Grote Hogeschool stoomden in het museum voor Kunstendag voor Kinderen in het bijzonder een heel nieuwe formule klaar, aan jou om deze te komen ontdekken!

Op wandelafstand vind je De Warande, daar neem je zélf deel aan een workshop. Tijdens Brol ordenen we onze gedachten en dingen. We gebruiken twee verzamelingen van ongebruikelijke voorwerpen, aangeleverd door filosoof Jaap Kruithof en kunstenaar Kristof van Gestel. Kruithof verzamelde tien dozen vol ‘prullaria en brol’, zoals hij ze zelf noemt. Daarnaast zijn er de onverwachte, soms knotsgekke dingen uit ‘de Collectieve Collectie’ van Kristof Van Gestel. Samen met het publiek maakte hij die collectie van ‘zwerfgoed’, alledaagse voorwerpen die veel zeggen over onze maatschappij maar die we meestal niet bewaren.

  • Bezoek aan het museum is voor gezinnen met kinderen van 5 tot 10 jaar, de workshop richt zich op kinderen van 5 tot 7 jaar. (meer info en kans tot inschrijven op de website van De Warande)
  • Beide activiteiten kunnen ook los van elkaar bezocht worden.
  • Bezoek aan de exposities in het Taxandriamuseum: Van 11 tot 17 uur
  • Reserveren is niet nodig, de toegang is gratis voor kinderen onder de 18 jaar.

Brol is een organisatie van De Collectieve Collectie, Kunst in Zicht, Erfgoed Noorderkempen en het Taxandriamuseum. Brol is een concept van: Kristof Van Gestel, Ilse Daems, Luk Lenoir De verzameling van Jaap Kruithof behoort tot de collectie van het MAS en is in langdurige bruikleen bij Kunst in Zicht.


Zoektocht: Schatten en Aanwinsten

Iedereen is op één of andere manier verzamelaar. Met veel trots presenteert het Taxandriamuseum nieuwe aanwinsten van de afgelopen 20 jaar, verspreid over het hele museum. Doorheen de kamers loopt ook een bijzondere zoektocht vol Kempense klanken, heerlijke anekdotes en leuke doe-opdrachtjes. Een beleving voor het hele gezin, voor het eerst met de Erfgoedapp!  

Heb je nood aan meer actie? Nog tot december palmt kunstenaar Kristof Van Gestel de museumgarage in en kan je met je eigen bubbel deelnemen aan leuke workshops. Lees hier meer over 'De Collectieve Collectie'.

Tip: Breng je smartphone of tablet mee en installeer de Erfgoedapp al even vooraf!
Veel zoekplezier!

 

Herberg Taxandria

Omwille van de maatregelen rond het coronavirus is deze ruimte voorlopig afgesloten.

Jonge bezoekers hebben een eigen plek in het Taxandriamuseum. In 'Herberg Taxandria' kunnen ze tekenen, knutselen en zich verkleden!

© Hans Van Geel


Kruisboogschieten in het museum

Omwille van de maatregelen rond het coronavirus is deze ruimte voorlopig afgesloten.

Schieten in een museum, kan dat? In de kelder van het 16de-eeuwse Huis metten Thoren wel! Wees gerust, we gebruiken geen pijlen, maar kurkenstoppen. In de Jachtkamer zie je de kruisbogen nog aan de muur hangen. Al van in de middeleeuwen waren de heide- en bosgebieden in de Kempen een waar jachtparadijs voor de hertogen van Brabant. Test zelf een miniversie van een kruisboog uit!

Kruisboogschieten


Educatieve zoektocht

Kinderen van 10 tot 12 jaar kunnen de geschiedenis van onze stad en streek leren kennen via een zoektocht. De opdrachten zijn gevarieerd, interactief en gebaseerd op de verschillende personages van 'Hotel Taxandria'.  De tocht kan individueel of in groepjes gedaan worden. De bijhorende brochure bevat  bovendien leuke weetjes.

Prijs: 1 euro per zoektocht

De zoektocht kwam tot stand dankzij Lions Club Turnhout en de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring TaxandriaIdeeweb zorgde samen met Creamus voor de uitvoering.

Zoektocht Taxandriamuseum