Met je kinderen

Zoektocht: Schatten en Aanwinsten

Iedereen is op één of andere manier verzamelaar. Met veel trots presenteert het Taxandriamuseum nieuwe aanwinsten van de afgelopen 20 jaar, verspreid over het hele museum. Doorheen de kamers loopt ook een bijzondere zoektocht vol Kempense klanken, heerlijke anekdotes en leuke doe-opdrachtjes. Een beleving voor het hele gezin, voor het eerst met de Erfgoedapp!  

Tip: Breng je smartphone of tablet mee en installeer de Erfgoedapp al even vooraf! 

Veel zoekplezier!

Schatten van Vlieg

1 juli tot 31 augustus 2021

Kan jij je gemakkelijk verplaatsen in een andere persoon? Voor de schatzoektocht van Vlieg vragen we je om elke kamer van het Taxandriamuseum te bekijken door de ogen van iemand anders. Hoe zou een voetbalsupporter of vogelspotter kijken naar collectiestukken uit de geschiedenis van de Antwerpse Kempen? Het lijkt op het eerste gezicht misschien een vreemde combinatie, maar je vindt het antwoord door de zoektocht te ondernemen!

 

Deze zomer onderbreekt Vlieg haar vlucht maar liefst acht keer in Turnhout. Geef dus je ogen de kost en ga op zoek. Op elke locatie kun je een stempelkaart bekomen die bij drie, vijf en zeven stempels duurzame cadeautjes oplevert. Als je alle zoektochten afgewerkt hebt, maak je bovendien nog kans op een bonusprijs. Vlieg heeft dat goed bekeken dit jaar!

  • Begijnhofmuseum, Begijnhof 56
  • Bibliotheek Turnhout, Warandestraat 42
  • De Warande, Warandestraat 42
  • Nationaal Museum van de Speelkaart, Druivenstraat 18
  • Natuurpunt Museum, Graatakker 11
  • Stadsboerderij, Veldekensweg 10
  • Taxandriamuseum, Begijnenstraat 28
  • Stadsfestival

Praktisch

 

Herberg Taxandria

Jonge bezoekers hebben een eigen plek in het Taxandriamuseum. In 'Herberg Taxandria' kunnen ze tekenen, knutselen en zich verkleden!

Omwille van de coronamaatregelen zijn sommige activiteiten niet mogelijk.

© Hans Van Geel


Kruisboogschieten in het museum

Schieten in een museum, kan dat? In de kelder van het 16de-eeuwse Huis metten Thoren wel! Wees gerust, we gebruiken geen pijlen, maar kurkenstoppen. In de Jachtkamer zie je de kruisbogen nog aan de muur hangen. Al van in de middeleeuwen waren de heide- en bosgebieden in de Kempen een waar jachtparadijs voor de hertogen van Brabant. Test zelf een miniversie van een kruisboog uit!

Kruisboogschieten


Educatieve zoektocht

Kinderen van 10 tot 12 jaar kunnen de geschiedenis van onze stad en streek leren kennen via een zoektocht. De opdrachten zijn gevarieerd, interactief en gebaseerd op de verschillende personages van 'Hotel Taxandria'.  De tocht kan individueel of in groepjes gedaan worden. De bijhorende brochure bevat  bovendien leuke weetjes.

Prijs: 1 euro per zoektocht

De zoektocht kwam tot stand dankzij Lions Club Turnhout en de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring TaxandriaIdeeweb zorgde samen met Creamus voor de uitvoering.

Zoektocht Taxandriamuseum


Museumactiviteiten voor thuis

Binnen vier vaste rubrieken kan je thuis aan de slag met leuke museumworkshops, zoekopdrachtjes en weetjes. Laat je uitdagen door onze musea, of lees meer over bijzondere objecten uit de collectie! 

Klik hier voor meer info!