Met je kinderen

Picknick in de museumtuin

Hij zit wat verscholen achter het historische 'Huis Metten Thoren', die prachtige tuin van het museum. Elke dinsdagmiddag van augustus ben je er meer dan welkom om samen te genieten van je eigen picknick.

Wat valt er te beleven? Onze gidsen vertellen met veel inlevingsvermogen het verhaal van Maria van Brabant en Amalia van Solms, je knutselt er zelf een papieren valk in elkaar, onderneemt een heuse zoektocht doorheen de tuin of gaat aan de slag als echte muggenblusser! Op dinsdag 17 augustus komen er zelfs échte valkeniers demonstreren. 

Praktisch

  • Iedere dinsdagmiddag van 12 tot 14 uur.
  • Je zorgt voor je eigen eten en drinken, pak dus vooral in wat je het allerlekkerst vindt!
  • Reserveren voor de picknick kan niet vooraf, als alle picknickplekjes uitgedeeld zijn is de tuin volzet. Voor de organisatie van de picknick houden we ons aan de maatregelen die van kracht zijn in de horeca.
  • Wil je met een (jeugd)groep komen? Geef ons dan vooraf een seintje via museumworkshop@turnhout.be.
  • Het museum is vervroegd geopend vanaf 12 uur, een bezoek dien je nog wel te reserveren (dat kan ook bij aankomst als er nog plaats is) en is betalend.

Schatten van Vlieg

1 juli tot 31 augustus 2021

Kan jij je gemakkelijk verplaatsen in een andere persoon? Voor de schatzoektocht van Vlieg vragen we je om elke kamer van het Taxandriamuseum te bekijken door de ogen van iemand anders. Hoe zou een voetbalsupporter of vogelspotter kijken naar collectiestukken uit de geschiedenis van de Antwerpse Kempen? Het lijkt op het eerste gezicht misschien een vreemde combinatie, maar je vindt het antwoord door de zoektocht te ondernemen!

Praktisch:

  • voor 6 tot 12-jarigen
  • Geschatte duur: 30 minuten
  • We vragen je om je bezoek vooraf te reserveren
  • Kinderen jonger dan 18 jaar bezoeken het museum gratis, hier raadpleeg je alle tarieven.

 

Deze zomer onderbreekt Vlieg haar vlucht maar liefst acht keer in Turnhout. Geef dus je ogen de kost en ga op zoek. Op elke locatie kun je een stempelkaart bekomen die bij drie, vijf en zeven stempels duurzame cadeautjes oplevert. Als je alle zoektochten afgewerkt hebt, maak je bovendien nog kans op een bonusprijs. Vlieg heeft dat goed bekeken dit jaar!

Praktisch

Herberg Taxandria

Jonge bezoekers hebben een eigen plek in het Taxandriamuseum. In 'Herberg Taxandria' kunnen ze tekenen, knutselen en zich verkleden!

Omwille van de coronamaatregelen zijn sommige activiteiten niet mogelijk.

© Hans Van Geel

Kruisboogschieten in het museum/in de tuin

Schieten in een museum, kan dat? In de kelder van het 16de-eeuwse Huis metten Thoren wel! Wees gerust, we gebruiken geen pijlen, maar kurkenstoppen. In de Jachtkamer zie je de kruisbogen nog aan de muur hangen. Al van in de middeleeuwen waren de heide- en bosgebieden in de Kempen een waar jachtparadijs voor de hertogen van Brabant. Test zelf een miniversie van een kruisboog uit!

Kruisboogschieten


Educatieve zoektocht

Kinderen van 10 tot 12 jaar kunnen de geschiedenis van onze stad en streek leren kennen via een zoektocht. De opdrachten zijn gevarieerd, interactief en gebaseerd op de verschillende personages van 'Hotel Taxandria'.  De tocht kan individueel of in groepjes gedaan worden. De bijhorende brochure bevat  bovendien leuke weetjes.

Prijs: 1 euro per zoektocht

De zoektocht kwam tot stand dankzij Lions Club Turnhout en de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring TaxandriaIdeeweb zorgde samen met Creamus voor de uitvoering.

Zoektocht Taxandriamuseum


Museumactiviteiten voor thuis

Binnen vier vaste rubrieken kan je thuis aan de slag met leuke museumworkshops, zoekopdrachtjes en weetjes. Laat je uitdagen door onze musea, of lees meer over bijzondere objecten uit de collectie! 

Klik hier voor meer info!