Deze pagina is niet beschikbaar in het Engels. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

Een rondleiding met je klas

Onze gidsen geven rondleidingen voor leerlingen vanaf het eerste leerjaar. Scholen kunnen kiezen tussen de vaste opstelling over de geschiedenis van Turnhout en de Antwerpse Kempen, of een tijdelijke tentoonstelling. Het verhaal wordt aangepast aan de leeftijd en de voorkennis van de leerlingen.

Schoolbezoeken kunnen ook buiten de normale openingsuren, uiteraard na afspraak!

Praktisch:

 • Reserveren is nodig en kan via Toerisme & UiT (014 44 33 55). 
 • De gidsvergoeding bedraagt 60 euro + 5 euro dossierkost. 
 • De toegang tot het museum is gratis voor kinderen en jongeren tot 18 jaar. Ook begeleiders van groepen hoeven niet te betalen.
 • Openingsuren: dinsdag tot vrijdag van 14 tot 17 uur.

Kind met inktvlekken

Het nieuwe streetartverhaal 'Kind met inktvlekken' heeft heel wat te bieden voor klassen van het basisonderwijs en het secundair onderwijs. Met een hele lijst aan lessuggesties én uitgebreid lespakket kan je zelf aan de slag. Combineer het lesmateriaal met één van de creatieve workshops en uiteraard de wandeling langs het streetartparcours. Hiervoor kun je een gids inschakelen of zelf op stap gaan met de audiogids.

'Kind met inktvlekken' met je klas

Bomen en Kunst in de Stad

Wist je dat je in een stad als Turnhout ook over bomen kan leren? In samenwerking met BOS+ en MUS-E Belgium heeft het Taxandriamuseum een kunsteducatieve rondleiding voor het 4de, 5de en 6de leerjaar van het lager onderwijs uitgewerkt.

Aan de hand van opdrachten, spelletjes en stellingen staan we samen stil bij het belang van bomen en hun rol bij klimaatverandering. We kijken door een ‘natuurbril’ naar kunst in de straat en in het museum, en leren op een verrassende manier de producten en diensten van bossen te waarderen.

Bij de start in het Taxandriamuseum staan we meteen oog in oog met een vroegere bosbewoner, het laatste hert van Turnhout. We bewonderen er o.a. het werk van de Lieremanschilders en leren er bikkelen. Daarna neemt de gids ons mee naar het hartje van het centrum om er bijzondere plekken en kunstwerken te ontdekken. Een  ontspanningsoefening bij een Ginkgo Biloba boom doet bijna vergeten dat we ons in een haastige stad bevinden.

Tip: Kies je voor je bosklassen de Kempen als groene bestemming? Dan is deze activiteit een uitstekende meerwaarde!

Praktische info

 • Duur: 1,5 uur
 • Prijs: gids: 50 euro/gids (vanaf 1 januari 2024: 60 euro) + 5 euro dossierkost, de toegang tot het museum is gratis voor -18 jaar en begeleiders van groepen
 • Aantal: max. 25 leerlingen per groep, max. 2 groepen tegelijkertijd
 • Reserveer via Toerisme & UiT, gidsen@turnhout.be, 014 44 33 55
 • Meer info via mail
 • Openingsuren: dinsdag tot vrijdag van 14 uur tot 17 uur.

Partners:

 • MUS-E Belgium is een open platform voor professionele kunstenaars die vanuit een sociaal en maatschappelijk engagement hun kunstpraktijk vertalen in artistieke trajecten binnen het onderwijs, de vrije tijd en de welzijnssector.
 • BOS+ is een Vlaamse organisatie die zich specifiek inzet voor bosbehoud, beter bos en meer bos in Vlaanderen en de wereld.