De Collectieve Collectie

1 juli tot 23 december

Samen met de tentoonstelling “AANwinsten UITgestald” vindt ook “De Collectieve Collectie” plaats in het Taxandriamuseum. Kunstenaar Kristof Van Gestel presenteert elementen uit het proces van dit participatieve en artistieke onderzoeksproject. Hierbij gaat hij samen met het publiek aan de slag gaat met een collectie ‘zwerfgoed’. De manier waarop er in een museum objecten verzameld, geordend, gewaardeerd, getoond worden, maar ook hoe je er verhalen over vertelt, wordt in het project als lens gebruikt om onze relatie tot alledaagse dingen te onderzoeken. Zo ontstaat een eigenzinnige en artistieke praktijk van waarderen en hergebruik.

Je kan zelf op meerdere manieren deelnemen aan het project: breng een eigen object binnen aan de balie, neem een collageboek mee en ga thuis aan de slag, ga op ontdekking op de website, schrijf je in voor een workshop en ga samen met Kristof aan de slag met de aangeleverde objecten. De Collectieve Collectie bij je thuis!

De Collectieve Collectie gaat online met allerlei speelse instructievideo’s en verwijzingen op sociale media. Zo blijf je na een museumbezoek ook thuis nog op de hoogte of neem je vanuit je kot deel aan het project. Klik hier.

Pik enkele collageboeken op in het museum en vul ze aan met eigen prenten en woorden volgens het thema! Welke bronnen gebruik je? Wat kleef je er bij? Kan je je vinden in de keuzes van anderen? Dit kan gaan van één tot enkele pagina’s, naargelang je eigen inspiratie. Op deze manier wordt elk boek een soort collectieve tentoonstelling waarin visies op het thema verzameld worden door verschillende deelnemers. Leuk om in te kijken, maar zeker zo leuk om aan bij te dragen! Heb jij nog een prentje voor Geel, Gezichten, of Dieren? Er zijn zeker 30 boeken in omloop! Vraag naar een boek tijdens de openingsuren van het museum en lever je boek dan na een week opnieuw in bij het onthaal van het Taxandriamuseum.

Kom je zelf meedoen? De Collectieve Collectie kan alle helpende handen gebruiken!

Het beheren van de Collectieve Collectie houdt heel wat in! Jong en oud zijn welkom om te helpen bij het creatief ordenen, waarderen, (he)rgebruiken en assembleren van objecten. Op een speelse manier spiegelt deze gebruikscollectie de werking van het museum tijdens boeiende workshops.

Het wordt duidelijk dat het een hele opgave is om een verzameling ‘dode’ objecten levend en interessant te houden, op een leuke en leerzame manier! Werk mee samen met je contactbubbel en de kunstenaar. in e Museumgarage. (in de voortuin van het museum)

Praktisch:

  • Schrijf je in voor een workshop met Kristof van Gestel!
    Dit kan via mail naar decollectievecollectie@gmail.com  
  • Wanneer? Vanaf 1 augustus elke dinsdag, zaterdag en zondag, telkens van 14 uur tot 15.15 uur of van 15.30 uur tot 16.50 uur.
  • Deelname aan de workshop is gratis.
  • Locatie: museumgarage

 

De Collectieve Collectie is een project van Kristof Van Gestel, Erfgoed Noorderkempen, de Warande, Taxandriamuseum, Kunst in Zicht, Stad Turnhout, de Vlaamse gemeenschap en de deelnemers. Een eerste fase van het project werd door de kunstenaar het afgelopen jaar ontwikkeld in het kader van een ‘artist in residence’ in cultuurhuis de Warande. Wil je een beter beeld krijgen? Vraag een publicatie over het project aan de balie of raadpleeg collectievecollectie.be