Archief & Musea Turnhout

Archief & Musea Turnhout omvat het Begijnhofmuseum, het Nationaal Museum van de Speelkaart, het Taxandriamuseum en het Stadsarchief.

Dit samenwerkingsverband vormt het kenniscentrum van Turnhout en de Antwerpse Kempen. Het onderzoekt en documenteert de identiteiten van de bewoners en focust bovendien op het begijnenleven en de grafische industrie (speelkaarten). De verschillende locaties tonen hoe een geïsoleerde streek zich ontwikkelde tot een hedendaagse industriële regio. De collectie is ondergebracht in authentieke gebouwen die op zich al een rondgang waard zijn.

Sinds 2004 is Archief & Musea Turnhout door de Vlaamse overheid erkend op regionaal niveau, aanvankelijk onder de naam TRAM 41 (Turnhoutse Route Archief en Musea).

2020 is opnieuw een gevuld jaar. Vervroegd beëindigd door de coronacrisis liep in het Nationaal Museum van de Speelkaart de tentoonstelling 'Kaartspelers in de Kunst' met hoogtepunten van kunstwerken die het museum in permanente bruikleen kreeg van de Nationale Loterij. Een veilig en gestoffeerd bezoek is voortaan gegarandeerd als je de de Erfgoedapp downloadt en de Klaverenroute volgt. Ook kinderen kunnen het museum lekker veilig verkennen met deze tool. Het najaarsaanbod omvat een expo over het meester/leerling-project rond lithografie en een podcast/stadswandeling over de figuur van P.J. Brepols, de godfather van de Turnhoutse drukkerijen.

Het Taxandriamuseum startte het jaar met de nieuwe fototentoonstelling 'De Kempen in de nevel'. Tot 23 december toont 'AANwinsten UITgestald' een selectie van de aanwinsten die het Taxandriamuseum en het Stadsarchief de afgelopen twintig jaar in het bezit kregen. Kunstenaar Kristof Van Gestel zorgt daarbij voor een participatief luik met 'De Collectieve Collectie'

© Emiel Van Baelen

Beeldend kunstenaar Liliane Willemse vult tot 1 november de vaste opstelling van het Begijnhofmuseum aan met een aantal hedendaagse werken. Haar inspiratie haalde ze uit wat in de samenleving leeft rond 'religie'. 

Het Stadsarchief bereidt zich stilaan voor op de grote verhuis naar het Warandeplein, waar het in 2021 samen met de Bibliotheek onderdak krijgt in een gloednieuwe vleugel van cultuurhuis de Warande. Aan het inpakken van de gigantische collectie wordt nu al gewerkt.

Verder kun je normaal gezien doorheen het jaar op de vier locaties terecht voor drukdemonstraties, speciale rondleidingen, lezingen, workshops en andere activiteiten voor jong en oud. Deze activiteiten zijn momenteel nog niet allemaal mogelijk vanwege de veiligheidsmaatregelen. Raadpleeg de verschillende websites voor meer info:

Archief & Musea Turnhout is een stedelijke instelling en wordt gesteund door de Vlaamse overheid.

De administratie is gevestigd in de gebouwen van het Nationaal Museum van de Speelkaart, Druivenstraat 18, 2300 Turnhout - 014 44 33 98 - archief&musea@turnhout.be

Jaarverslag 2018

 

 Logo Vlaamse Overheid