Manen en laarzen

Bijzondere verschijningen tijdens Turnhoutse veldslagen - Koen Broucke

20 oktober 2017 tot 28 februari 2018

Kunstenaar en historicus Koen Broucke (1965) ging met 'Manen en Laarzen' in dialoog met de collectie van het Taxandriamuseum. De tentoonstelling was het resultaat van onderzoek naar de beeldvorming en de herdenkingen van de veldslag van Tielenheide (1597) en de Slag van Turnhout (1789).

Schilderij Koen Broucke Lille

Met zijn tekeningen, schilderijen en performances heeft Broucke een kenmerkende eigen stijl ontwikkeld. Brouckes artistieke praktijk maakt historische of onbereikbare plekken opnieuw voelbaar. In die praktijk lopen beeld, tekst en muziek in elkaar over. Broucke werkt aan zelfgeschreven scenario’s waarin historische figuren en fictieve personages tot leven worden gebracht. Werkelijkheid en verbeelding, historische feiten en fantasie vermengen zich in een prikkelend geheel.

Voor deze tentoonstelling wandelde Broucke over de oude slagvelden en vertoefde hij dagenlang in bibliotheken en archieven. Hij stelde vast dat er een merkwaardige tegenstelling bestaat in de beeldvorming tussen enerzijds hemelse interventies zoals een maanleger, ballon- en hemelvaarten of spirituele tussenkomsten en anderzijds de bittere realiteit van het slagveld. Het zijn dezelfde manipulatieve krachten die schuilgaan achter de beeldvorming en verslaggeving van de conflicten van vandaag: het afstandelijke standpunt van het internet, de computer, drones, luchtgevechten en bombardementen versus de slachtoffers, folteringen, executies, het lijden en de werkelijkheid aan de grond. 
Broucke legt eveneens een link tussen de sneakers van de hedendaagse IS-strijders en de legerlaarzen van soldaten van weleer.

De tentoonstelling was een samenwerking tussen de Warande en het Taxandriauseum. Ze bevatte eveneens bijdragen van hedendaagse kunstenaars als Benoit De Freine, Dirk Zoete, Koenraad Tinel.

Meer info: http://www.koenbroucke.com/

Bekijk de trailer van 'Manen en Laarzen', gemaakt door Jess De Gruyter.