Jozef Schellekens

Jozef Schellekens, kunstenaar en architect

Tijdelijke expo - 7 oktober 2022 tot 16 april 2023
 

Turnhoutenaar Jozef Schellekens (1909 – 1963) geldt als een icoon van de modernistische architectuur in de Kempen. Gedurende een periode was  hij leraar én directeur van de Stedelijke Academie, later provinciaal architect. Minder bekend is dat hij ook beeldend kunstenaar was. Schellekens liet zich inspireren door verschillende vernieuwende kunststromingen in de jaren ’20-‘30 en hij experimenteerde daar gretig mee. Hij maakte portretten in diverse technieken (met potlood, houtskool, verf), maar ook abstracte creaties en grafische kunst. In zijn modernistisch huis (Steenweg op Mol 64-66 te Turnhout) maakte hij verschillende muurschilderingen, waarvan er nog één bewaard is gebleven. Het familieleven speelde in zijn kunst een grote rol. Na de dood van zijn vrouw Mietje Vogels in 1942 schilderde en tekende hij voornamelijk portretten van zijn kinderen. Hiervan zijn er twee tentoongesteld: een schilderij van zijn oudste dochter Mia (1935-1980) en een potloodtekening van zijn tweede dochter Lydia (1936-2021).

De “Vrienden van het Taxandriamuseum” kochten zeven representatieve werken van Jozef Schellekens en schonken ze aan het museum. Daar zijn ze nu tijdelijk te bewonderen als een intro op zijn gevarieerde oeuvre. De nieuwe kaders hebben op advies van kleinzoon Luc Vanhout (zelf ook architect) dezelfde kleur als de hoofdkleur in de werken.

Het zelfportret bij de introtekst is een fotoafdruk, net als de vergrote foto van het interieur van het Huis Schellekens (naast de inkom).