Jongerengids worden

De jongerengidsen van Archief & Musea Turnhout zijn een groepje jongeren die willen aantonen dat musea niet noodzakelijk saai hoeven te zijn. Ze komen minstens eenmaal per maand samen en kiezen zelf de projecten waarrond ze werken: een promotiefilmpje, een workshop, een kaartnamiddag …

Het hoogtepunt van de werking was een rondleiding in het Taxandriamuseum in 2012 voor (toen nog) prins Filip en prinses Mathilde. Bekijk hier de foto's en de reportage van Karrewiet

Ben jij tussen 12 en 16 jaar en vertel je graag verhalen aan kinderen? Meld je aan … als je durft!

TERUGBLIK

HartenslagWending

Op 18 november 2015 hielden de jongerengidsen een kaartnamiddag met bewoners van woonzorgcentrum De Wending.  Ook de kinderen en kleinkinderen van de deelnemers werden uitgenodigd. Jong leerde van oud en omgekeerd. Een gezellige bedoening, en voor herhaling vatbaar!

 

Cultuurmarkt, 13 september 2015cultuurmarkt 2015

Traditiegetrouw startte het nieuwe werkjaar met een promotieopdracht: de stand van TRAM 41 bemannen op de cultuurmarkt van Turnout. We gaven de tent een Hotel Taxandria-tintje en daagden de voorbijgangers uit om een foto te laten nemen.
Het resultaat zie je hier.

 

Wat had het cultuurjaar 2014-2015 in petto?

Twee jongerengidsen in de StadskrantEind augustus en begin september versterkten de jongerengidsen het team van TRAM 41 op de cultuurmarkten van Antwerpen en Turnhout. Doel: zoveel mogelijk mensen warm maken om het Begijnhofmuseum, het Museum van de Speelkaart, het Taxandriamuseum en het Stadsarchief te bezoeken.

In oktober namen ze bladzijde 10 van de Stadskrant in. Op deze pagina vertellen ze honderduit over wie ze zijn, hun hoogtepunt als jongerengids tot hiertoe en wie ze nog wel eens zouden willen rondleiden … Barack Obama en de paus!?


Aan het werk - najaar 2014

5 jongerengidsen en de stadsarchivarisNog voor Erfgoeddag of Omadag eraan kwamen, focusten de jongerengidsen zich op het maken van een filmpje rond ‘story telling’. Dat is een project voor leerlingen uit het middelbaar onderwijs die een film maken rond het thema ‘Grens’ met materiaal uit de bibliotheek en het Stadsarchief. Het filmpje van de jongerengidsen moet de scholieren inspireren en enthousiast maken rond de geschiedenis van de eigen regio.Erfgoeddag 2013 - Stop de tijd!Jongerengidsen leiden kinderen rond

Met Erfgoeddag begeleidden de jongerengidsen kinderen (tussen 6 en 12 jaar) door het Nationaal Museum van de Speelkaart. Hun rondleiding duurde ongeveer één uur. Kinderen kregen zo een beter beeld van de tijdsdruk die er vroeger heerste in een fabriekshal. Ze stonden stil bij de prikklok, in de drukkerij en het stoomhuis, in de speelkaartenmakerij en in het casino. Afsluiten gebeurde in het jeugdatelier.

Bekijk hier al enkele foto's van tijdens hun voorbereidende bijeenkomsten.


In actie op de cultuurmarkt van Turnhout

Zondag 16 september 2012 zetten onze zeven jongerengidsen opnieuw hun beste beentje voor. Deze keer was het op de Cultuurmarkt van Turnhout.
Wat deden ze daar? Polsbandjes uitdelen, neptattoo's zetten, ballonnen opblazen, flyers uitdelen en kinderen en hun ouders op een leuke manier informeren over de Turnhoutse musea.

Bekijk hier enkele sfeerbeelden.


Rondleiding prinsenpaar

Twee jongerengidsen met prins Filip en prinses MathildeOp woensdag 9 mei 2012 leidden Ine en Niels van de jongerengidsen prins Filip en prinses Mathilde rond in het Taxandriamuseum. Het prinsenpaar had hier zelf om gevraagd! Kristien van Karrewiet (het jeugdjournaal van Ketnet) volgde hen voor, tijdens en na de rondleiding.

Bekijk hier de foto's en de reportage van Karrewiet.