Deze pagina is niet beschikbaar in het Frans. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

Nieuw: 'Fiets met inktvlekken'

5
juli
2024

Beleef het streetartparcours ‘Kind met inktvlekken’ nu op een originele en exclusieve manier. Stap in een riksja en laat je door een gids rondrijden langs tien prachtige muurschilderingen verspreid doorheen de stad. 

Tijdens de tocht verneem je het aangrijpende verhaal van de elfjarige Senne die aan het einde van de negentiende eeuw in een Turnhoutse drukkerij werkt. Turnhout beleeft op dat moment haar hoogdagen als industriestad. Het is één van de belangrijkste centra ter wereld voor de productie van allerhande drukwerk. Maar dat succes kent een donkere keerzijde. De arbeidsomstandigheden zijn onmenselijk zwaar en in de vele drukkerijen zijn ook heel wat kinderen aan de slag als goedkope werkkrachten. De inkt van de machines kleeft onafwisbaar op hun kleren, handen en huid.

Op wat een gewone werkdag in 1892 moest worden, zet Senne ongewild een raderwerk in gang van gebeurtenissen die de loop van de Turnhoutse geschiedenis veranderen. ‘Kind met inktvlekken’ is een verhaal over uitbuiting en onrecht, maar ook over verzet en moed. Het is gebaseerd op waargebeurde feiten en doorspekt met historische anekdotes en weetjes. 

Praktisch

  • Elke woensdag van augustus en september
  • Van 14 uur tot 15.30 uur
  • De riksja-toer start en eindigt aan het Speelkaartenmuseum (Druivenstraat 18, Turnhout)
  • Per rit kunnen er maximum twee personen mee.
  • Prijs: 30 euro per rit, ongeacht één of twee deelnemers – 6 euro UITPAS- kansentarief
  • Reserveren doe je via deze link.
  • Je neemt deel op eigen risico. Veiligheidshelmen (met haarnetjes) worden voorzien. Bij regen gaat de rit niet door.


Met deze fietsbeleving willen de musea ‘Kind met inktvlekken’ ook toegankelijk maken voor wie het parcours van 4,5 km al wandelend ontdekken een uitdaging is.

Fietsen zonder leeftijd
Fiets met inktvlekken is een initiatief van Musea Turnhout en kwam tot stand dankzij Fietsen zonder leeftijd. Deze organisatie wil het plezier van fietsen geven aan mensen die niet (meer) zo mobiel zijn. De riksja zorgt er voor dat hun leefwereld een beetje groter wordt. Bovendien groeien er zo mooie sociale contacten over de generaties heen. De riksja fungeert als een maatschappelijk instrument dat mensen actief samenbrengt.