Nieuw: expo 'Passage - Kempense Kunst nu'

september

Tijdelijke tentoonstelling - 1 oktober 2021 tot 29 augustus 2022

Lange tijd zijn de Kempen getypeerd als een randland met schrale landbouwgronden en een stugge (boeren)bevolking. De isolatie en ongereptheid trokken kunstenaars echter aan om ongestoord idyllische taferelen vast te leggen. Het Taxandriamuseum biedt in de vaste opstelling een ruim overzicht van deze 19de- en 20ste-eeuwse (schilder)kunst.

Nu, anno 2021, is de streek een pak eigentijdser geworden, maar gelukkig is de Kempense bodem nog steeds een broedplaats voor artistieke creativiteit. Met de tijdelijke tentoonstelling ‘Passage’ biedt het museum een beeld van het hedendaagse Kempense kunstlandschap. Variatie was hét sleutelwoord bij de selectie van de kunstenaars: in leeftijd, gender, bekendheid en techniek. Verschillende kunstvormen passeren hierdoor de revue: van beeldhouwen tot schilderkunst, van kantwerk tot fotografie, van striptekenen tot animatie.

‘Passage’ laat dertien kunstenaars individueel inbreken op een zaal van het museum. De creatievelingen verbinden zich met het thema en geven er door hun achtergrond, werkwijze en materiaalkeuze een originele, persoonlijke invulling aan. Het resultaat is een interessante dynamiek, ook tussen de verschillende kunstenaars. De expo biedt een origineel parcours doorheen het hele museum. Laat je door de artiesten meenemen in hun waarneming, hun wereld en hun verhalen…

De deelnemende kunstenaars zijn:

• Bob Roes, schilder
  • Freddy Van Dyck, tekenaar, beeldhouwer, schilder
  • Hanna van Dun, beeldend kunstenaar
  • Inge Deleu, hedendaagse kant
  • Jaak Hillen, beeldhouwer
  • Juan Monte, fotograaf
  • Katrin Dekoninck, beeldend kunstenaar, animatie
  • Nest Onzea, beeldend kunstenaar
  • Peter Snijder, lichtkunstenaar
  • Ronny Broeckx, schilder
  • Stef Janssens, striptekenaar
  • Tom De Doncker, tekenaar, tattookunstenaar
  • Tijs van Nieuwenhuysen, beeldend kunstenaar

Curator: Jenny Van Gimst
Scenograaf: Bram Luyts

Activiteiten voor gezinnen

Kunstatelier

Na een inspirerende ‘Passage’ doorheen de tentoonstelling kunnen gezinnen zelf aan de slag, begeleid door een ervaren kunstenaar. Het eindresultaat van deze creatieve namiddag verdient thuis wellicht een ereplaatsje.

Wanneer? Tijdens de schoolvakanties (Herfstvakantie, Kerstvakantie, Krokusvakantie en Paasvakantie)

Prijs: 10 euro per persoon + toegangsgeld

Meer info en inschrijven

Kunstendag voor Kinderen - 21 november 2021

Drie deelnemende kunstenaars inspireren telkens acht kinderen met hun creativiteit. Kantklosster Inge Deleu wijdt hen in in het knappe spel van draden, maar op moderne wijze. Wat tekenen en schilderen à la Piet Mondriaan is, ervaren ze bij Freddy Van Dyck, een veelzijdig kunstenaar met meer dan 65 jaar ervaring. Tijs Van Nieuwenhuysen dompelt hen onder in een wereld van knusse 3D hutjes.

Terwijl de kinderen hun talenten exploreren, kunnen de ouders vrijblijvend een bezoek brengen aan de expo.

• Start workshops om 11 uur en 14 uur (duur: circa 2 uur)
  • Vanaf 8 jaar
  • Max. 8 kinderen per sessie
  • Schrijf je in
  • Prijs: gratis voor kinderen, toegangstarief museum voor volwassenen die terwijl de expo bezoeken.

Activiteiten voor Scholen

Workshops

Exposerende kunstenaars Ronny Broeckx en Katrin Dekoninck delen hun passie met leerlingen. Op aanvraag begeleiden zij exclusieve workshops voor klassen uit zowel het basis- als het secundair onderwijs. De gebruikte materialen en technieken worden afgestemd op de leeftijd.

Om een workshop bij de tentoonstelling 'Passage - Kempense Kunst nu' te reserveren, vul je minstens 3 weken voor de gewenste datum dit formulier in. We bieden de workshops aan op dinsdag – of donderdagnamiddag om 14u. Na het indienen van deze aanvraag contacteren we je en volgt een definitieve bevestiging. Wens je op een ander moment langs te komen voor de workshop, mail dan je voorstel naar museumworkshop@turnhout.be en we bekijken samen wat mogelijk is.

Rondleidingen

Aangepast aan het niveau van de leerlingen.

Praktische info

Taxandriamuseum