Lezing over klederdracht in de Kempen

Frieda Sorber

Frieda Sorber is sinds 1976 verbonden aan het ModeMuseum Antwerpen (vanaf 2000 onder deze naam). Vanuit een ruime belangstelling voor textiel en kostuum reisde zij de wereld rond en publiceerde ondermeer over textiel en kostuum uit Marokko, middeleeuws textiel uit Vlaamse kerkschatten, besloten hofjes, kant, en kostuum uit de 17de en 18de eeuw.

Frieda werkt op dit ogenblik aan twee grote projecten: de heropeningstentoonstelling (2020) van het tijdelijk gesloten ModeMuseum: 'Kant, productie en handel in Antwerpen 1550-1750' en aan een expo over sits en bedrukt katoen voor het kasteel van Hingene, waarvan de opening eveneens is voorzien in 2020.

Ze verleende haar expertise om de tentoonstelling 'Handwerk Bandwerk' samen te stellen. Rondstruinen in de collecties van het Museum Tempelhof in Beerse en het Taxandriamuseum in Turnhout betekende een welgekomen en vaak verrassend intermezzo voor haar.
Naar eigen zeggen zitten in beide collecties mooie verhalen verborgen. We vernemen ze tijdens haar lezing 'Kleren in de Kempen tussen streekdracht en confectie'.