Deze pagina is niet beschikbaar in het Engels. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

Kind met inktvlekken kleurt het Turnhoutse straatbeeld

5
juni
2023

Het is 1892. Senne is 11 jaar en een fabriekskind. Hij werkt, net als veel kinderen, in één van de Turnhoutse drukkerijen. Het werk is hard en zwaar, de dagen duren lang. De inkt van de machines kleeft onafwisbaar op zijn kleren, handen en huid. Op wat een gewone werkdag moest worden, zet Senne ongewild een reeks gebeurtenissen in gang, met grote gevolgen … 

Kind met inktvlekken is een verhaal over uitbuiting en onrecht, maar ook over verzet, moed en de wil om de loop van de geschiedenis te veranderen. Turnhout beleefde in de negentiende eeuw haar hoogdagen als industriestad. Met de stad van nu als decor neemt Kind met inktvlekken je terug mee naar deze bewogen periode. Tien imposante muurschilderingen brengen de wereld van Senne tot leven in een ongezien street art parcours.  

Wandel vanaf deze zomer door de Turnhoutse straten en kijk je ogen uit

Dit unieke kunstproject wordt met toeters en bellen gelanceerd tijdens het tweejaarlijks festival Stadstoeren dat plaatsvindt op 7-8-9 juli 2023, en zal voor lange tijd het Turnhoutse straatbeeld kleuren.

Hoe beleef je Kind met inktvlekken

 • Laat je begeleiden:  
  Reserveer vanaf nu jouw ticket voor de belevingsvolle rondleiding langs het parcours.  
  Prijs:  € 5 per persoon, € 1 met UiTPAS kansentarief
  Ben je jonger dan het hoofdpersonage Senne (11 jaar)? Dan volg je deze rondleiding gratis.  

 

 • Ga zelf op stap:  
  Beleef het verhaal met een audiogids en koop het Kind met inktvlekken- pakket (met de publicatie, een gadget en een combiticket voor de musea)
  Het pakket is voor 10 euro te verkrijgen aan in het Taxandriamuseum, het Begijnhofmuseum, het Speelkaartenmuseum of bij Toerisme & UiT.
  € 2 met UiTPAS kansentarief

 

 • Met een groep

  Reserveer een gids voor je eigen groep op een moment naar keuze: gidsen@turnhout.be of +32 14 44 33 55

  Prijs: 50 euro + 5 euro dossierkost

 

De wandeling vertrekt en eindigt aan het Speelkaartenmuseum en is ongeveer 4,5 km lang.

 

Kind met inktvlekken is een productie van Musea Turnhout, in samenwerking met schrijver Paul Govaerts en stripauteur Dido Drachman. Samen realiseren zij het allereerste beeldverhaal met de stad als canvas. 

Het project Kind met inktvlekken wordt mogelijk gemaakt door Stad Turnhout, Vlaamse Overheid, Rock Paper Pencil, Erfgoed Noorderkempen en Strip Turnhout. Uitvoering murals: Treepack.