In gesprek met Janina Ramirez

8
maart
2023

In gesprek met Janina Ramirez

Een nieuwe geschiedenis van de middeleeuwen via de vrouwen die daaruit zijn geschrapt.

Janina Ramirez (°1980) is een Britse cultuurhistorica en maakt documentaires voor de BBC (Raiders of the Lost Past). Haar historische onderzoek spitste zich aanvankelijk toe op de vikings, maar haar grote doorbraak kwam er onlangs, met haar nieuwe boek 'Femina - Een nieuwe geschiedenis van de Middeleeuwen, via de vrouwen die daaruit zijn geschrapt'. 

Aan de hand van de levens van negen opmerkelijke vrouwen – de ene al (on)bekender dan de andere – toont ze dat vrouwen in de middeleeuwen niet altijd vrede moesten nemen met een ondergeschikte rol. Ze konden zelfs ‘koning’ (sic) worden, hun eigen zaak runnen, zich onderscheiden op het slagveld of briljante wetenschappers worden. Nonnen en begijnen waren bovendien vaak vrijgevochten vrouwen die controle over hun eigen lichaam wilden behouden.

Dr. Janina Ramirez komt op 25 april 2023 naar Turnhout waar ze – waar anders? – in de Begijnhofkerk geïnterviewd zal worden door Karl van den Broeck (Apache).

Praktisch:

  • Dinsdag 25 april 2023
  • Plaats: Begijnhofkerk Turnhout, Begijnhof
  • Aanvang: 20 uur
  • Prijs: 10 euro – UiT-pas tarief: 2 euro
  • Koop hier je tickets
  • Taal: Engels

Het is een organisatie van Musea Turnhout samen met de drie vriendenkringen: Turnhout, Wereldcentrum van de Speelkaart, Geschied- en oudheidkundige kring Taxandria en Vrienden van het Begijnhof.

Partners: Bozar Brussel, deBalie Amsterdam, Prometheus.